Niebezpieczny dodatek E249. W Polsce nadal popularny

Konserwant E249, czyli azotyn potasu, jest nieorganicznym związkiem chemicznym z grupy azotynów.

Przyjmuje postać białej lub żółtawej substancji stałej, która ma właściwości higroskopijne, czyli pochłaniające wodę. To m. in. tę zdolność wykorzystuje się przy produkcji peklowanych, wędzonych i marynowanych mięs, a także przetworów rybnych.

Czy E249 jest bezpieczny dla zdrowia? Niekoniecznie.

Azotyny stosuje się, aby zapobiec zepsuciu się żywności oraz dodaje do mięs w celu uzyskania ładnego koloru. Niestety, po ugotowaniu zamieniają się one w związki N-nitrozowe (nitrozoaminy), które zwiększają zachorowalność na raka.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

Zobacz też: Nawet ekologiczne mięso może być złe

E249 jest popularnym dodoatkiem do mięsE249 jest popularnym dodoatkiem do mięs
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Spór o golonkę

W 2016 r. w Wielkopolsce rozpoczęła się wojna o tamtejszy przysmak, peklowaną golonkę. Włodarze Poznania walczyli z przepisami unijnymi, zakazującymi peklowania surowego mięsa.

W myśl zasady, azotyn potasu może być stosowany jako środek konserwujący, jednak na całym świecie istnieje tylko kilka wyjątków, w których dopuszczone zostało użycie związku do obróbki surowego mięsa.

Unia Europejska wydaje się dbać o zdrowie konsumenta. Czym to motywuje?

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 5Nitrozoaminy powodujące raka

W procesie peklowania, a także wędzenia, marynowania i przetwórstwa mięsa ryb wydzielają się związki nirtozoamin. Są one pobudzane właśnie przez azotyny.

Niestety, 90 proc. z nich ma działanie silnie kancerogenne, przyczyniając się m. in. do rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego.

To jednak niejedyne skutki uboczne stosowania E249.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 5Chorobotwórczy konserwant

Nastrzykiwanie lub zalewanie mięsa ma na celu poprawę wyglądu i smaku wyrobu. Roztwór służący konserwacji składa się w 99 proc. z soli, jeden proc. stanowią zaś azotany i azotyny.

E249, nie dość, że pobudza do działania nitrozoaminy, to jeszcze jest niezdrowy sam w sobie.

Nadmiar azotynu potasu w diecie może wywołać astmę, zapalenie nerek, bóle i zawroty głowy, a nawet zaburzenia behawioralne. Nic dziwnego, że jest zakazany dla dzieci do 6 miesiąca życia.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 5Azotyny działają rakotwórczo

Obraz
© 123rf

W 2015 roku Światowa Organizacja Zdrowia wpisała wędliny na listę substancji rakotwórczych. Według naukowców zawarte w niej konserwanty (w tym przede wszystkim azotyny) mogą uszkadzać DNA i tworzyć komórki przednowotworowe.

Jedną z pierwszych badaczek, która wysnuła śmiałą tezę o rakotwórczych właściwościach azotynów, była profesor Susan Preston-Martin. Jeszcze w latach dziewięćdziesiątych sprawdzano, czy ta substancja może mieć związek z występowaniem guza mózgu u dzieci. Później rozszerzono badania o dorosłych.

Wieloletnie analizy potwierdziły, że azotyny mogą mieć związek z występowaniem nowotworów: przełyku, żołądka, jelita grubego, odbytnicy, trzustki, a także pęcherza moczowego.

/ 5E249 – normy i stosowanie w Polsce

Niestety, E249 to nie tylko składnik wielkopolskiej golonki. Mamy z nim do czynienia na co dzień. Jest bowiem używany w produkcji wędlin oraz żółtych serów.

Producenci uwielbiają ten konserwant – nie tylko poprawia wygląd produktów, ale też hamuje wydzielanie się jadu kiełbasianego, co powoduje, że szynka i ser mogą przebywać w lodówce wyjątkowo długo.

Według norm Codex Alimentarius, przeciętny Polak przyswaja aż 91 proc. dopuszczalnej dziennej dawki azotynu każdego dnia. Jeśli chcesz cieszyć się zdrowiem i nienafaszerowanymi chemią wyrobami mięsnymi, uważnie czytaj etykiety.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka