Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności

Wydaje ci się, że odżywiasz się zdrowo – zamieniłeś białe pieczywo na pełnoziarniste, przed treningiem zajadasz się proteinowymi batonikami, a na śniadanie wybierasz błyskawiczną owsiankę. Niestety najnowsze informacje potwierdzają – zdrowa żywność również nie jest obojętna dla organizmu, co więcej - może przynieść zarówno tyle samo korzyści co szkód.

Zacznijmy od produktów z pełnoziarnistej mąki. Jeśli pożegnałeś się już z białymi, pachnącymi bułeczkami, a w kuchennej szafce zagościło ciemne pieczywo i zdrowe makarony to dobrze. Możesz jednak zastanawiać się, dlaczego po ich zjedzeniu wciąż czujesz się pełny i ociężały. To uczucie spowodowane obecnością błonnika w pełnoziarnistych produktach.

- Zbyt duże ilości dostarczane do organizmu, mogą powodować nieprzyjemne wzdęcia, gazy i odbijanie się - wyjaśnia dietetyk Kristin Kirkpatrick, kierownik odnowy biologicznej w klinice w Cleveland. - Dodatkowo błonnik zatrzymuje wodę w organizmie, dlatego tuż po spożyciu produktów z wysoką zawartością tej substancji możesz czuć się opuchnięty i ciężki. Jeśli zmieniasz dietę lub dopiero włączasz ten element do swojego menu, staraj się robić to powoli, ale systematycznie i stopniowo zwiększaj dawkę. Pij dużo wody, aby ułatwić jego trawienie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie pieczywa / Shutterstock

/ 5Surowe warzywa kapustne

Te warzywa to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Zawierają mnóstwo witaminy C, błonnika, kwasu foliowego, a także związków, które chronią przed rakiem. Niestety są również bardzo ciężkostrawne. Zawierają cukier – rafinozę, który powoduje wzdęcia i gazy jelitowe, ponieważ w organizmie człowieka brakuje enzymu, który mógłby ten cukier strawić. Jest metabolizowany dopiero w jelicie grubym, gdzie podczas tego procesu wydzielane są duże ilości wodoru i dwutlenku węgla oraz mniejsze ilości tlenu, azotu i metanu.

/ 5Zielona herbata

Obraz
© Zdjęcie herbaty / Shutterstock

Zielona herbata to napój od wieków uwielbiany przez zwolenników zdrowego stylu życia. Wiemy, że obniża ciśnienie tętnicze i zmniejsza ryzyko występowania wielu groźnych nowotworów, ale nie zawsze pamiętamy, że może wywoływać negatywne skutki uboczne związane z przewodem pokarmowym, np. nudności, biegunkę czy wymioty. Jeśli zauważasz u siebie podobne objawy po jej wypiciu, eksperci sugerują, abyś zieloną herbatę zamienił na rumianek lub miętę.

Katechiny zawarte w napoju zmniejszają prawidłowe wchłanianie przez organizm żelaza, co może być przyczyną anemii. Więcej niż dwie filiżanki dziennie nie powinny wypijać kobiety w ciąży, ze względu na wysoką zawartość kofeiny - wspomniane wcześniej filiżanki dostarczają aż 200 mg tego składnika.

/ 5Batony proteinowe

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

Batony proteinowe to jedna z ulubionych przekąsek osób prowadzących aktywny tryb życia. Można je już kupić praktycznie wszędzie - zarówno w klubach fitness, jak i w osiedlowych supermarketach. Niewątpliwie dodają energii, ale mogą być również przyczyną częstszego korzystania z toalety. Wiele rodzajów batoników zawiera w swoim składzie inulinę - probiotyk, który spożywany w nadmiarze działa podobnie jak błonnik, powodując wzdęcia, biegunkę czy gazy jelitowe.

/ 5Suszone owoce

Obraz
© Źródło: 123RF

Suszone owoce są zdecydowanie zdrowszą przekąską niż czekoladowe batoniki czy kawałek ciasta, ale uwaga - większość z nich prócz naturalnie występującej w owocach fruktozy, zawiera bardzo duże ilości cukru. Pyszny smak powoduje, że bardzo często przestajemy kontrolować ilość, którą spożywamy, a to wielki błąd.

Zbyt wiele cukru w diecie na pewno nie pomoże ci schudnać, z kolei błonnik zawarty w owocach może wywoływać wzdęcia i gazy. Nie da się jednak ukryć, że z drugiej strony są źródłem cennych witamin i przeciwutleniaczy. Sięgając po tego typu przekąskę, trzymaj się zasady - jedna porcja nie powinna przekraczać 1/4 szklanki.

/ 5Fasola

Obraz
© Źródło: 123RF

Ubocznym efektem jedzenia fasoli, grochu czy pozostałych roślin strączkowych są wzdęcia i gazy. Z tego względu nie powinny ich jeść małe dzieci, kobiety w ciąży czy osoby starsze. Aby zminimalizować ryzyko występowania tych przykrych dolegliwości, fasolę z puszki przed podaniem należy wypłukać. Jeśli jednak wybierasz fasolę, którą musisz przed zjedzeniem ugotować – namocz ją na noc w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.

To jednak nie wszystko. Rośliny strączkowe zawierają saponiny – toksyny, które mogą powodować uszkodzenia jelit, naczyń krwionośnych i czerwonych krwinek. Innym niebezpiecznym składnikiem jest kwas fitowy, który zmniejsza przyswajalność niektórych mikroelementów np. żelaza, cynku oraz magnezu.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka