Niezwykłe właściwości owocu fejhoa
Owoce fejhoa, zwane też owocami acca, mają kształt jajka i znane są z niezwykłego smaku. Pochodzą z Ameryki Południowej, jednak obecnie uprawia się je w wielu regionach świata, np. w Australii, Francji i Indiach. Są nie tylko pyszne, ale mają wiele właściwości odżywczych. 100 gramów owocu zawiera: 0,3 mg białka, 3 mg węglowodanów, 0,2 mg tłuszczu, 4,8 mg wapnia, 2,7 mg cukru, 0,6 mg błonnika, 44 mg potasu, jedynie 14 kcal. Fejhoa od niedawna jest dostępna również w Polsce. Znajdziemy ją w niektórych sklepach z egzotyczną żywnością oraz dużych supermarketach.
Bogactwo kwasu foliowego
Owoc fejhoa jest bogaty w kwas foliowy, czyli witaminę B9, która wspomaga rozwój i pracę mózgu. Jest to istotna substancja dla wszystkich kobiet w wieku rozrodczym, a zwłaszcza tych, które planują ciążę lub już oczekują dziecka. Powinny one spożywać odpowiednią ilość kwasu foliowego dziennie, dzięki czemu mogą zmniejszyć ryzyko defektów w rozwoju cewy nerwowej.
Kwas foliowy to ważny składnik w diecie dla mężczyzn pragnących zostać ojcami. Jedno z badań potwierdziło, że przyjmowanie kwasu foliowego (5 mg dziennie) oraz cynku (66 mg dziennie) u niepłodnych mężczyzn spowodowała 74% wzrost liczby plemników.
Źródło jodu i błonnika
Owoc jest świetnym źródłem błonnika, który działa zbawiennie na problemy z jelitami. Co więcej, dzięki niskiej zawartości kalorii i dużej ilości błonnika, fejhoa to świetny wybór dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. W owocu znajdziesz także co najmniej 50 mg jodu, co jest bardzo dużą dawką w porównaniu z innymi produktami. Niski poziom jodu w organizmie może powodować powiększenie i niedoczynność tarczycy.
Zawartość witaminy C
Zawartość witaminy C w owocu fejhoa zaspokaja ponad połowę zalecanej dziennej dawki. Ta rozpuszczalna w wodzie witamina jest skutecznym przeciwutleniaczem, który wspiera układ odpornościowy i usuwa toksyny z organizmu. Dzięki temu mamy większe szanse na uniknięcie infekcji, a nawet ciężkich przypadłości, jak choroby serca i udar.