Obalamy mity na temat mięsa

Czy mięso rzeczywiście jest szkodliwe dla zdrowia? Spekulacje na temat rzekomego gnicia produktów mięsnych w układzie pokarmowym i niekorzystnego wpływu na organizm pojawiają się regularnie. Czy należy obawiać się mięsa?

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Maddox74 / CC BY

/ 8Mięso gnije w jelicie grubym?

To mit. W rzeczywistości organizm musi zużyć sporo energii na całkowite strawienie białek zawartych w mięsie i zajmuje to trochę więcej czasu, niż przy innych rodzajach jedzenia. Nie można jednak stwierdzić, że produkty te podlegają procesom gnicia w jelicie grubym.

/ 8Czerwone mięso jest rakotwórcze

Obraz
© Zdjęcie autorstwa joon2079 / CC BY

Badania kliniczne dowodzą, że rakotwórcze działanie na układ pokarmowy może wywierać mięso poddane uprzednio wędzeniu, peklowaniu lub procesom konserwacji. Niekorzystny wpływ na zdrowie może mieć również spożywanie spalonego mięsa.

W najnowszych badaniach prowadzonych przez Uniwersytet w Oxfordzie na zlecenie Cancer Research UK podaje się także, że nawet mała porcja czerwonego, przetworzonego mięsa – na przykład plastry bekonu – mogą zwiększać ryzyko raka jelita grubego.

Nie dotyczy to jednak świeżego produktu w odpowiedni sposób przygotowanego do spożycia.

/ 8Mięso przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu?

Obraz
© Zdjęcie autorstwa jules / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Chude mięso drobiowe cechuje się niską zawartością tłuszczu i jego regularne spożywanie nie grozi wzrostem poziomu cholesterolu we krwi. Oczywiście pod warunkiem, że nie będziemy spożywać tłustej skóry z kurczaka czy indyka. Sytuacja inaczej wygląda w przypadku mięsa wieprzowego, które zawiera w sobie większe ilości tłuszczu, a tym samym może przyczynić się do podniesienia cholesterolu krążącego we krwi.

/ 8Czerwone mięso jest szkodliwe?

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PDPhotos / CC BY

Nadmiar zawsze jest szkodliwy. Podobnie jest w przypadku czerwonego mięsa - jeśli jemy je często i w dużych ilościach, to może mieć niekorzystny wpływ na organizm. Warto zachować umiar, a wtedy na pewno nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.

/ 8Ludzie nie powinni jeść mięsa, bo z natury są roślinożerni

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Trudno nazwać człowieka roślinożercą, skoro ludzki organizm jest bardzo dobrze przystosowany do trawienia mięsa i niekiedy wręcz domaga się spożycia produktów z tej grupy żywności.

/ 8Mięso wywiera niekorzystny wpływ na kości

Obraz
© Zdjęcie rentgena / Shutterstock

Obecność mięsa w prawidłowo zbilansowanej diecie nie przyczynia się do osłabienia struktury kości. Może to nastąpić na skutek działania niezdrowej diety białkowej, która polega na znaczącym ograniczeniu podaży węglowodanów w codziennej diecie. Nadmiar białka sprzyja wypłukiwaniu się magnezu z organizmu, a tym samym może doprowadzić do spadku gęstości kości.

/ 8Mięso nie jest produktem wartościowym dla naszego organizmu

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Cassidy / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

W rzeczywistości mięso to źródło pełnowartościowego białka, które jest podstawowym składnikiem budulcowym organizmu człowieka. Z tego względu zaleca się, aby mięso stanowiło stały element racjonalnej diety. Oczywiście chodzi o mięso z niską zawartością tłuszczu, takie jak drób czy chuda wołowina.

/ 8Mięso sprzyja nadwadze i otyłości

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Przyrządzone w odpowiedni sposób chude mięso (gotowanie, duszenie, pieczenie) nie powinno stanowić zagrożenia dla naszej sylwetki. Sytuacja wygląda inaczej w przypadku, gdy przyrządzimy kawałek mięsa w panierce, na głębokim tłuszczu. Takie danie to bomba kalorii.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka