Obalamy mity na temat mięsa
Czy mięso rzeczywiście jest szkodliwe dla zdrowia? Spekulacje na temat rzekomego gnicia produktów mięsnych w układzie pokarmowym i niekorzystnego wpływu na organizm pojawiają się regularnie. Czy należy obawiać się mięsa?
Mięso gnije w jelicie grubym?
To mit. W rzeczywistości organizm musi zużyć sporo energii na całkowite strawienie białek zawartych w mięsie i zajmuje to trochę więcej czasu, niż przy innych rodzajach jedzenia. Nie można jednak stwierdzić, że produkty te podlegają procesom gnicia w jelicie grubym.
Czerwone mięso jest rakotwórcze
Badania kliniczne dowodzą, że rakotwórcze działanie na układ pokarmowy może wywierać mięso poddane uprzednio wędzeniu, peklowaniu lub procesom konserwacji. Niekorzystny wpływ na zdrowie może mieć również spożywanie spalonego mięsa.
W najnowszych badaniach prowadzonych przez Uniwersytet w Oxfordzie na zlecenie Cancer Research UK podaje się także, że nawet mała porcja czerwonego, przetworzonego mięsa – na przykład plastry bekonu – mogą zwiększać ryzyko raka jelita grubego.
Nie dotyczy to jednak świeżego produktu w odpowiedni sposób przygotowanego do spożycia.
Mięso przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu?
Chude mięso drobiowe cechuje się niską zawartością tłuszczu i jego regularne spożywanie nie grozi wzrostem poziomu cholesterolu we krwi. Oczywiście pod warunkiem, że nie będziemy spożywać tłustej skóry z kurczaka czy indyka. Sytuacja inaczej wygląda w przypadku mięsa wieprzowego, które zawiera w sobie większe ilości tłuszczu, a tym samym może przyczynić się do podniesienia cholesterolu krążącego we krwi.
Czerwone mięso jest szkodliwe?
Nadmiar zawsze jest szkodliwy. Podobnie jest w przypadku czerwonego mięsa - jeśli jemy je często i w dużych ilościach, to może mieć niekorzystny wpływ na organizm. Warto zachować umiar, a wtedy na pewno nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Ludzie nie powinni jeść mięsa, bo z natury są roślinożerni
Trudno nazwać człowieka roślinożercą, skoro ludzki organizm jest bardzo dobrze przystosowany do trawienia mięsa i niekiedy wręcz domaga się spożycia produktów z tej grupy żywności.
Mięso wywiera niekorzystny wpływ na kości
Obecność mięsa w prawidłowo zbilansowanej diecie nie przyczynia się do osłabienia struktury kości. Może to nastąpić na skutek działania niezdrowej diety białkowej, która polega na znaczącym ograniczeniu podaży węglowodanów w codziennej diecie. Nadmiar białka sprzyja wypłukiwaniu się magnezu z organizmu, a tym samym może doprowadzić do spadku gęstości kości.
Mięso nie jest produktem wartościowym dla naszego organizmu
W rzeczywistości mięso to źródło pełnowartościowego białka, które jest podstawowym składnikiem budulcowym organizmu człowieka. Z tego względu zaleca się, aby mięso stanowiło stały element racjonalnej diety. Oczywiście chodzi o mięso z niską zawartością tłuszczu, takie jak drób czy chuda wołowina.
Mięso sprzyja nadwadze i otyłości
Przyrządzone w odpowiedni sposób chude mięso (gotowanie, duszenie, pieczenie) nie powinno stanowić zagrożenia dla naszej sylwetki. Sytuacja wygląda inaczej w przypadku, gdy przyrządzimy kawałek mięsa w panierce, na głębokim tłuszczu. Takie danie to bomba kalorii.