Olej z czarnuszki - „złoto faraonów”
Już starożytni Egipcjanie docenili zdrowotną moc oleju z czarnuszki, nazywając go „złotem faraonów”. Podobno Tutenchamon miał w swoim grobowcu fiolkę z tą miksturą.
Dziś wiemy, że nasiona czarnuszki (nazywanej też czarnym kminkiem) posiadają ponad 100 aktywnych, prozdrowotnych składników.
Do tej pory w 700 niezależnych badaniach wykazano, że olej z czarnuszki to panaceum na wiele dolegliwości. Najbardziej cenimy właściwości antynowotworowe tej rośliny, ale regularne jedzenie ziarenek przyniesie znacznie więcej korzyści.
Panaceum na raka
W 2012 roku egipscy naukowcy (jak widać mieszkańcy tego kraju wierzą w moc oleju do dziś!) odkryli, że olej z czarnuszki przyczynia się do śmierci lub zahamowania rozwoju komórek nowotworowych w przypadku raka wątroby.
Dwa lata później badacze z Arabii Saudyjskiej udowodnili, że produkt przyczynia się także do niszczenia komórek nowotworowych w płucach.
Amerykańscy naukowcy potwierdzają doniesienia specjalistów zza oceanu, uzupełniając tę listę o włókniakomięsaka (który jest nowotworem skóry i tkanki podskórnej), białaczkę, raka trzustki, piersi, macicy, prostaty i jelita grubego.
Wsparcie przy radioterapii
Antynowotworowe właściwości czarnuszka zawdzięcza przede wszystkim związkowi o nazwie tymochinon, ale ekstrakt z rośliny jest bogaty w wiele innych substancji o podobnym działaniu.
Co więcej, czarnuszka nie tylko przeciwdziała rozwojowi komórek nowotworowych, ale także - jak wynika z doniesień tureckich badaczy - chroni przed szkodliwym działaniem już samego leczenia (radioterapii).
Aby zachować dobre zdrowie i ochronić się przed patogenami chorobotwórczymi, zaleca się spożywanie jednej łyżeczki oleju dwa razy dziennie przed posiłkiem (dorośli) lub w przypadku dzieci 1/4 łyżeczki (również dwa razy dziennie).
Leczenie wrzodów
Cierpisz na dolegliwości żołądkowe, takie jak nieżyt żołądka, wrzody, refluks albo złapała cię grypa żołądkowa? Z pomocą przyjdzie olej z czarnuszki.
Jak wykazały badania przeprowadzone na grupie 88 pacjentów cierpiących na różne problemy trawienne, roślina ta doskonale radzi sobie z bakterią Helicobacter pylori, która jest jedną z przyczyn choroby wrzodowej.
Olej okazał się także skuteczny w walce z pasożytami Schistosoma mansoni, dzięki czemu dodatkowo chroni wątrobę oraz cały system immunologiczny.
Ochrona przed miażdżycą
Czarnuszką powinny zainteresować się zwłaszcza osoby po 45. roku życia, u których zwiększa się ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak zawał i [choroba niedokrwienna serca](http://fitness.wp.pl/18916,profilaktyka-chorob-serca ?utm_source=abczdrowie&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection).
Ponadto czarnuszka obniża poziom prolaktyny, glukozy, trójglicerydów i cholesterolu we krwi. To sprawia, że olej z czarnuszki skutecznie chroni przed miażdżycą i cukrzycą typu 2.
Ze względu na to, że ziarna obniżają ciśnienie krwi, osoby zmagające się z niskim ciśnieniem (hipotensją) nie powinny ich spożywać w nadmiarze.
Alergie i astma
Katar, duszności, łzawienie oczu – to typowe objawy alergii. Wiosną i latem wiele osób skarży się na spadek odporności i gorsze samopoczucie. Badania brytyjskich naukowców wykazały, że picie oleju z czarnuszki łagodzi objawy kataru, astmy oskrzelowej i egzemy atopowej.
U 80 proc. badanych zmniejszył się katar sienny, ataki astmy uległy złagodzeniu, poprawiła się wydolność płuc i ustąpił świszczący oddech. Na kurację czarnuszką szczególnie pozytywnie reagowały dzieci – to u nich następowała najszybsza poprawa zdrowia.
Usuwanie trądziku i łupieżu
Olej z czarnego kminku można stosować także zewnętrznie - smarując powierzchnię skóry złagodzimy podrażnienia. Oprócz tego, że ekstrakt z tej rośliny chroni przed poparzeniami słonecznymi, to pomoże wyleczyć trądzik, liszaj, a nawet atopowe zapalenie skóry.
Bogactwo antyoksydantów w czarnuszce neutralizuje działanie wolnych rodników, dzięki czemu wyciąg z tej rośliny opóźnia procesy starzenia się skóry. Czarnuszkę możemy stosować także w aromaterapii: uspokaja, wycisza, łagodzi stres oraz zapewnia spokojny sen.