Oliwa z oliwek zapobiega zawałowi. Nowe badania (WIDEO)

Oliwa z oliwekOliwa z oliwek
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego badali właściwości oliwy z oliwek extra virgin. Odkryli i opisali prozdrowotne właściwości jednego ze składników.

Badacze doszli do bardzo ciekawych wniosków na temat oliwy i chociaż jest bardzo zdrowa zwłaszcza dla serca, to niestety nie powinniśmy używać jej do smażenia. Dlaczego? Oliwa z oliwek zapobiega zawałowi.

Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego badali zdrowotne właściwości oliwy z oliwek extra virgin. Udowodnili, że oleaceina występująca w produkcie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby serca.

Oliwa z oliwek zapobiega zawałowi

Jak działa oleaceina? Jak pokazują badania, oleaceina zawarta w oliwie extra virgin wykazuje hamowanie powstawania blaszek miażdżycowych. Nie dopuszcza do tworzenia się zakrzepów. Jest to szczególnie istotne dla osób z nadciśnieniem.

W Polsce obecnie prawie 10 milionów osób ma z tym problem. Ma działanie przeciwmiażdżycowe, chroni też przed chorobami serca i udarem.

Wystarczy codziennie spożywać około czterech łyżek, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca o 40 procent, a udaru od 30 procent. Kierownik badania profesor Marek Naruszewicz zwraca uwagę, że tylko spożywanie prawdziwej oliwy extra virgin przynosi dobre skutki.

Jak ją rozpoznać? Dobrej jakości oliwa ma zielonkawy kolor, jest mętna i gorzkawa w smaku. Jasnożółta oliwa, którą zwykle możemy kupić w sklepie zawiera dużo mniej oleaceiny.

Jeśli chcemy zachować prozdrowotne właściwości oliwy nie używajmy jej do smażenia. Oleaceina ulega rozpadowi w 60 stopniach Celsjusza.

Niestety ma ona też dość niski punkt dymienia, który wynosi około 170 stopni Celsjusza. Powyżej tej temperatury powstają szkodliwe wolne kwasy tłuszczowe i glicerol.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka