Oto, co się dzieje w organizmie, jeśli codziennie zjadasz jabłko
Jabłka są źródłem witamin i minerałów. Jak się okazuje, jedzenie już jednego owocu dziennie może ograniczyć twoje wizyty u lekarza do minimum.
Od walki z otyłością po wzmocnienie umysłu - ten soczysty, sezonowy owoc ma niesamowite właściwości.
Dlaczego warto po niego sięgać?
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Niesamowita historia pewnego Jabłka
Jabłka w walce z otyłością
Nowe badanie przeprowadzone przez Washington State University wykazało, że niektóre związki zawarte w jabłkach mogą pomóc w zapobieganiu zaburzeniom prowadzącym do otyłości. Kwaśny owoc prowokuje do działania bakterie w okrężnicy, które redukują stan zapalny i wspomagają układ trawienny.
Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić metabolizm, nie obieraj jabłek ze skórki. Naukowcy z University of Iowa wykazali natomiast, że kwas ursolowy, znaleziony w skórce, zwiększa produkcję brunatnego tłuszczu, który reguluje temperaturę ciała i spala biały tłuszcz, odpowiedzialny za przybieranie na wadze.
Zobacz też: Właściwości skórki jabłka
Zwalczają raka
Jedno jabłko dostarcza organizmowi około 10 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C i błonnik. Witamina C nie tylko wzmacnia pracę układu odpornościowego, ale zmniejsza ryzyko zachorowań na raka przełyku.
Błonnik, który kontroluje masę ciała, ma natomiast zdolności eliminowania komórek nowotworowych w jelicie grubym.
Skórki jabłek zawierają także kwercetynę, flawonoid, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, co może pomóc w zapobieganiu nowotworom.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Obniżają poziom cholesterolu
Jabłka, jako źródło potasu, żelaza i witaminy D, korzystnie wpływają na układ krwionośny. Eliminują też obrzęki i żylaki, poprawiając ciśnienie krwi.
Warto wiedzieć, że zawarte w jabłkach pektyny neutralizują toksyczne substancje, regulują poziom cholesterolu we krwi i rozbijają trójglicerydy, chroniąc cię przed miażdżycą.
Zobacz też: Dlaczego trzeba badać poziom cholesterolu u dzieci?
Jabłka zmniejszają ryzyko udaru
Białe, mięsiste owoce, takie jak jabłka, mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Badania wykazały, że spożywanie tych produktów może zmniejszyć szansę zachorowania nawet o 50 proc. Jedno jabłko dziennie to aż 9 proc. więcej szans na zdrowie.
Zobacz też: Jedzenie, które poprawia pracę mózgu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl