Oto, co się dzieje w organizmie, jeśli codziennie zjadasz jabłko

Jabłka są źródłem witamin i minerałów. Jak się okazuje, jedzenie już jednego owocu dziennie może ograniczyć twoje wizyty u lekarza do minimum.

Od walki z otyłością po wzmocnienie umysłu - ten soczysty, sezonowy owoc ma niesamowite właściwości.

Dlaczego warto po niego sięgać?

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

Zobacz też: Niesamowita historia pewnego Jabłka

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 4Jabłka w walce z otyłością

Nowe badanie przeprowadzone przez Washington State University wykazało, że niektóre związki zawarte w jabłkach mogą pomóc w zapobieganiu zaburzeniom prowadzącym do otyłości. Kwaśny owoc prowokuje do działania bakterie w okrężnicy, które redukują stan zapalny i wspomagają układ trawienny.

Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić metabolizm, nie obieraj jabłek ze skórki. Naukowcy z University of Iowa wykazali natomiast, że kwas ursolowy, znaleziony w skórce, zwiększa produkcję brunatnego tłuszczu, który reguluje temperaturę ciała i spala biały tłuszcz, odpowiedzialny za przybieranie na wadze.

/ 4Zwalczają raka

Obraz
© 123RF

Jedno jabłko dostarcza organizmowi około 10 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C i błonnik. Witamina C nie tylko wzmacnia pracę układu odpornościowego, ale zmniejsza ryzyko zachorowań na raka przełyku.

Błonnik, który kontroluje masę ciała, ma natomiast zdolności eliminowania komórek nowotworowych w jelicie grubym.

Skórki jabłek zawierają także kwercetynę, flawonoid, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, co może pomóc w zapobieganiu nowotworom.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 4Obniżają poziom cholesterolu

Jabłka, jako źródło potasu, żelaza i witaminy D, korzystnie wpływają na układ krwionośny. Eliminują też obrzęki i żylaki, poprawiając ciśnienie krwi.

Warto wiedzieć, że zawarte w jabłkach pektyny neutralizują toksyczne substancje, regulują poziom cholesterolu we krwi i rozbijają trójglicerydy, chroniąc cię przed miażdżycą.

Zobacz też: Dlaczego trzeba badać poziom cholesterolu u dzieci?

/ 4Jabłka zmniejszają ryzyko udaru

Obraz
© 123RF

Białe, mięsiste owoce, takie jak jabłka, mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu.

Badania wykazały, że spożywanie tych produktów może zmniejszyć szansę zachorowania nawet o 50 proc. Jedno jabłko dziennie to aż 9 proc. więcej szans na zdrowie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka