Plaster bekonu dziennie zwiększa o połowę ryzyko demencji

Już wcześniej naukowcy przestrzegali, że jedzenie bekonu może być szkodliwe dla naszego zdrowia. Najnowsze badania pokazują, że nawet jeden plasterek bekonu dziennie może zwiększać ryzyko rozwoju demencji i to aż o 50 proc.

Jedzenie bekonu zwiększa ryzyko występienia demencjiJedzenie bekonu zwiększa ryzyko występienia demencji
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko demencji

Zespół naukowców z Uniwersytetu w Leeds przeanalizował parametry genetyczne i zdrowotne 500 tys. Brytyjczyków, których dane były zawarte w bazie Biobank. Były to osoby w wieku od 40 do 69 lat.

Wyniki badania okazały się zaskoczeniem. Bo choć od dawna było wiadomo, że spożywanie wysokokalorycznych przetworzonych pokarmów jest szkodliwe dla naszego zdrowia, to nie przypuszczano, że aż do tego stopnia. Analiza brytyjskich naukowców wykazała, że nawet jeden plasterek bekonu albo po prostu 25 g. przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko wystąpienia demencji nawet o 44 proc.

Ryzyko wystąpienia choroby wzrasta zależności od predyspozycji genetycznych.

Koktajl oczyszczający wątrobę z toksyn

Plaster bekonu dziennie zwiększa o połowę ryzyko demencji
Plaster bekonu dziennie zwiększa o połowę ryzyko demencji © Getty Images

Z kolei nieprzetworzone mięso chroni przed wystąpieniem choroby. Jedzenie 50 g dziennie wołowiny, wieprzowiny lub cielęciny, zmniejsza ryzyko demencji o prawie 1/5.

"Mamy coraz więcej dowodów na to, że spożycie przetworzonego mięsa może zwiększać ryzyko wystąpienia szeregu chorób" - opowiada Huifeng Zhang, jeden z badaczy.

Najbardziej są narażeni mężczyźni

Naukowcy ustalili, że w ciągu ostatnich 8 lat w Wielkiej Brytanii średnio odnotowywano ok. 2900 przypadków demencji, w tym choroby Azheimera.

Najczęściej na te choroby diagnozowano u mężczyzn. Z reguły były to osoby mniej wykształcone, które palili, miały nadwagę oraz jadły więcej fast foodów, a mniej owoców i warzyw.

"Badania nad czynnikami ryzyka wystąpienia demencji, pomogą nam zmniejszyć liczby przypadków tej wyniszczającej choroby" - powiedział prof. Janet Cade, która nadzorowała badania.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka