Podgardle - co to jest, kalorie i wartości odżywcze, pomysły

Podgardle to przednia część mięsa wieprzowego, składająca się z tłuszczu i mięśni. Od zawsze wykorzystywane było w kuchni jako dodatek do wielu dań obiadowych, a także przystawek. Jak przygotować idealne podgardle i co zawiera?

Podgardle to przednia część mięsa wieprzowego, składająca się z tłuszczu i mięśniPodgardle to przednia część mięsa wieprzowego, składająca się z tłuszczu i mięśni
Źródło zdjęć: © AdobeStock
Kinga Olchowy

Czym jest podgardle?

Podgardle wieprzowe to przednia część szyi oraz części policzka z mięsa świni. Ma tłuszczowo-mięśniową strukturę ze znacznym przerostem tłuszczu. Mięso to ma kolor od jasnoróżowego do czerwonego. Podgardle nie zawiera kości i posiada charakterystyczny, kremowy lub jasnoróżowy tłuszcz o dużej jędrności.

Kalorie i wartości odżywcze w podgardlu

W 100 gramach podgardla wieprzowego znajduje się 630 kalorii, w tym:

  • 75 g tłuszczu
  • 7.5 g białka

Roladki wieprzowe faszerowane makiem i grzybami

Produkt nie zawiera węglowodanów i jest mięsem dość tłustym oraz kalorycznym. Z tego powodu podgardle nie powinno znajdować się w codziennej diecie, a jedynie być jej urozmaiceniem. Można sięgać po nie raz na jakiś czas, w niewielkich ilościach.

Do czego wykorzystać podgardle?

Podgardle, ze względu na swoją strukturę, często jest wykorzystywane jako farsz do pierogów, pyz czy jako omastę. Bardzo dobrze smakuje w daniach z makaronem, a także kasz.

Na zimno wykorzystywane jest do przygotowania mięsnych galaret. Jest także świetnym dodatkiem do domowych pasztetów (dzięki temu jest on bardziej gładki i kremowy).

Dawniej podgardle było wykorzystywane do przygotowania smalcu, w niektórych gospodarstwach domowych ciągle praktykuje się tego typu przepisy. Czasem przygotowuje się z niego także kiełbasy, parówki czy serdele.

Podgardle można także uwędzić, aby zyskało oryginalny smak i aromat. Z powodzeniem może zastąpić wówczas boczek i słoninę, dzięki czemu może być wykorzystywane do przygotowania wielu potraw.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka