Podgardle - co to jest, kalorie i wartości odżywcze, pomysły
Podgardle to przednia część mięsa wieprzowego, składająca się z tłuszczu i mięśni. Od zawsze wykorzystywane było w kuchni jako dodatek do wielu dań obiadowych, a także przystawek. Jak przygotować idealne podgardle i co zawiera?
W tym artykule:
Czym jest podgardle?
Podgardle wieprzowe to przednia część szyi oraz części policzka z mięsa świni. Ma tłuszczowo-mięśniową strukturę ze znacznym przerostem tłuszczu. Mięso to ma kolor od jasnoróżowego do czerwonego. Podgardle nie zawiera kości i posiada charakterystyczny, kremowy lub jasnoróżowy tłuszcz o dużej jędrności.
Kalorie i wartości odżywcze w podgardlu
W 100 gramach podgardla wieprzowego znajduje się 630 kalorii, w tym:
- 75 g tłuszczu
- 7.5 g białka
Roladki wieprzowe faszerowane makiem i grzybami
Produkt nie zawiera węglowodanów i jest mięsem dość tłustym oraz kalorycznym. Z tego powodu podgardle nie powinno znajdować się w codziennej diecie, a jedynie być jej urozmaiceniem. Można sięgać po nie raz na jakiś czas, w niewielkich ilościach.
Do czego wykorzystać podgardle?
Podgardle, ze względu na swoją strukturę, często jest wykorzystywane jako farsz do pierogów, pyz czy jako omastę. Bardzo dobrze smakuje w daniach z makaronem, a także kasz.
Na zimno wykorzystywane jest do przygotowania mięsnych galaret. Jest także świetnym dodatkiem do domowych pasztetów (dzięki temu jest on bardziej gładki i kremowy).
Dawniej podgardle było wykorzystywane do przygotowania smalcu, w niektórych gospodarstwach domowych ciągle praktykuje się tego typu przepisy. Czasem przygotowuje się z niego także kiełbasy, parówki czy serdele.
Podgardle można także uwędzić, aby zyskało oryginalny smak i aromat. Z powodzeniem może zastąpić wówczas boczek i słoninę, dzięki czemu może być wykorzystywane do przygotowania wielu potraw.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.