Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

Marchewka stanowi doskonały dodatek do wielu dań – urozmaica ich walory smakowe, a także ze względu na swoją intensywną barwę nadaje potrawom atrakcyjny wygląd. Co więcej, można ją przyrządzić zarówno na surowo, jak i na miękko. Warto wiedzieć, że spożywanie tego warzywa niesie dla zdrowia wiele korzyści.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa bykst / CC BY

/ 9Zdrowe oczy

Marchewka zawiera dużą ilość witaminy A, która jest niezbędna dla zachowania dobrej kondycji wzroku. Jej niedobór objawia się wystąpieniem schorzeń oczu, a także zaburzeniami widzenia.

/ 9Korzystny wpływ na spermę

Obraz
© Zdjęcie autorstwa WikiImages / CC BY

Na podstawie badań klinicznych wiadomo, że regularne spożywanie marchewek może się przyczynić do poprawy jakości spermy. Zawarty w ich składzie beta-karoten może zwiększyć ruchliwość plemników nawet o 10%.

/ 9Procesy regeneracji

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Gregg O'Connell / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Zawarta w marchewce witamina K wspomaga procesy gojenia skóry. Co więcej, stanowi ona niezbędny element w procesie mineralizacji kości.

/ 9Zwalczanie zaparć

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Elvire.R / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

W marchewce zawarta jest duża ilość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i reguluje rytm wypróżnień. Poza tym, związek ten zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i redukuje uczucie głodu.

/ 9Przeciwdziałanie infekcjom

Obraz
© Zdjęcie autorstwa HS2-KLUBA / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Warto wiedzieć, że marchewka to warzywo zaliczane do jarzyn wykazujących silne właściwości lecznicze. Stosuje się ją często w medycynie naturalnej, jako środek zwalczający infekcje. Wystarczy nałożyć odrobinę papki z marchewki na partię skóry objętą stanem zapalnym.

/ 9Zapobieganie nowotworom

Obraz
© Zdjęcie autorstwa bark / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Zawarty w marchewce falkarinol może uchronić organizm przed rozwojem choroby nowotworowej. Badania naukowe potwierdzają również, że związek ten ogranicza wzrost komórek nowotworowych u osób dotkniętych tym schorzeniem.

/ 9Wygładzenie skóry

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Allegra Ricci / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Marchewki są cennym dla naszej skóry źródłem witaminy A. Jej niedobór przyczynia się do wystąpienia suchości skóry, a tym samym pogłębienia zmarszczek. Chociażby z tego względu warto jeść marchewki, które przyczyniają się do poprawy wyglądu cery.

/ 9Ochrona układu sercowo-naczyniowego

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

W marchewkach zawarte są duże ilości beta-karotenu i luteiny – związków znanych z korzystnego wpływu na system naczyniowy organizmu człowieka. Mogą one znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, a także ryzyko zawału.

/ 9Ochrona zębów

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Vít Hassan / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

W trakcie spożywania marchewki dochodzi do wytworzenia dużej ilości śliny w obrębie jamy ustnej. To z kolei przyczynia się do zmniejszenia ilości bakterii odpowiedzialnych za powstawanie płytki nazębnej i próchnicy.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka