Problem niedożywienia chorych w szpitalach

Większość osób kojarzy problem niedożywienia z krajami Trzeciego Świata, tymczasem zjawisko to jest powszechne w polskich szpitalach. Według danych szacunkowych nawet co trzecia osoba przyjęta do szpitala znajduje się w stanie niedożywienia, a ponad połowa pacjentów opuszcza szpital z wyraźnymi niedoborami składników odżywczych.

Problem niedożywienia chorych w szpitalachProblem niedożywienia chorych w szpitalach

Znaczenie leczenia żywieniowego

Integralną częścią procesu leczenia pacjenta jest leczenie żywieniowe. Niestety w naszym kraju w dalszym ciągu nie docenia się znaczenia tej formy leczenia chorych. Konsekwencją niedożywienia chorych są wyższe koszty leczenia i ryzyko powikłań u pacjenta. Oznacza to, że na złym odżywianiu chorych tracą zarówno sami pacjenci, jak i państwo. Amerykańskie dane wskazują, iż koszty leczenia infekcji u chorego bez wprowadzenia odpowiedniego żywienia wynoszą 42 tys. dolarów, natomiast chorego, u którego zastosowano leczenie żywieniowe – jedynie 18 tys. dolarów.

Jacy chorzy są najczęściej niedożywieni?

Okazuje się, że stan niedożywienia notuje się u od 27 do 48% chorych z takich oddziałów, jak chirurgia, choroby wewnętrzne, ortopedia i pulmonologia. Natomiast 20% niedobór masy ciała u osoby, która przeszła zabieg chirurgiczny aż o 30% zwiększa ryzyko śmierci pooperacyjnej. Problem niedożywienia najpoważniejszy jest jednak na oddziałach onkologicznych. Niedożywionych jest 20% chorych na raka jelita grubego, 40% z rakiem żołądka, 60% z rakiem trzustki oraz 80% z rakiem przełyku. Często zdarza się, że osoba cierpiąca na nowotwór złośliwy umiera nie tyle z powodu choroby, co z niedożywienia.

Formy żywienia chorych

Człowiek chory o procesu leczenia potrzebuje więcej energii i składników odżywczych. Z drugiej zaś strony choroba często utrudnia mu jedzenie. Z tego względu w wielu przypadkach konieczne jest żywienie medyczne. Może to być uzupełniające żywienie doustne, na przykład przy użyciu preparatów dietetycznych, żywienie dojelitowe (z zastosowaniem zgłębnika lub przetoki odżywczej) bądź żywienie pozajelitowe. W tym ostatnim przypadku wykorzystuje się kaniule założone do żył. Takie formy żywienia wskazane są u chorych, których BMI spadło poniżej 23,5 punktów oraz u chorych, którzy w krótkim czasie (3-6 miesięcy) stracili 10-15% masy ciała. Dzięki odpowiednim metodą żywienia pacjent ma dobre samopoczucie i siłę do walki z chorobą.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka