Produkty bezlaktozowe – czy powinniśmy po nie sięgać?

Rynek produktów bezlaktozowych wciąż się powiększa. Na półkach sklepowych można znaleźć nie tylko mleko bez laktozy, ale również sery, kefiry, maślanki czy jogurty. Chociaż nietolerancja laktozy jest powszechna i dotyczy nawet 30% Polaków, to czy każdy z nas profilaktycznie powinien włączyć do diety produkty pozbawione laktozy?

Produkty bezlaktozowe – czy powinniśmy po nie sięgać?Produkty bezlaktozowe – czy powinniśmy po nie sięgać?

W tym artykule:

Skąd się bierze nietolerancja laktozy?

Za odpowiednie trawienie laktozy – dwucukru złożonego z glukozy i galaktozy – odpowiada laktaza. Enzym ten produkowany jest w nabłonku jelita cienkiego. Jego aktywność jest zmienna i zależy od takich czynników jak wiek, czas pasażu jelit, czy skład ilościowy i jakościowy mikrobioty jelitowej. Najwyższą aktywnością tego enzymu charakteryzują się noworodki, jednak zmniejsza się ona wraz z wiekiem i w przypadku osób dorosłych może osiągać 10% aktywności pierwotnej, co może manifestować się dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, jak nudności, biegunki, wzdęcia, skurcze żołądka i bóle brzucha.

Niewystarczające strawienie laktozy, doprowadza do zaburzeń jej wchłaniania i zwiększonego ładunku osmotycznego w jelicie, co natomiast zwiększa zawartość w nim wody i prowadzi do biegunki. Niewchłonięta laktoza trafia do jelita grubego gdzie następnie trawiona jest przez bakterie, co natomiast skutkuje produkcją gazów, a w konsekwencji prowadzi do uciążliwych dolegliwości takich jak wzdęcia czy skurcze jelit. Do nietolerancji może dochodzić również w wyniku przebytych chorób jelit lub czynników uszkadzających nabłonek i kosmki jelitowe, w których produkowana jest laktaza.

Nietolerancja laktozy bardzo często dotyczy osób z celiakią, które są dopiero na początku leczenia swojej choroby podstawowej. Również wiele pacjentek z Hashimoto zgłasza problemy z tolerancją nabiału z laktozą, podobnie, jak osoby z zespołem jelita drażliwego i zespołem przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim.

Warto również wspomnieć, że do nietolerancji wspomnianego cukru może przyczynić się również długotrwałe stosowanie diety bezmlecznej, podczas której dochodzi do zmniejszenia wydzielania enzymu. Okazuje się, że częste spożycie nawet niewielkich ilości mleka powoduje, iż jest ono lepiej tolerowane.

Czy dla każdego produkty bezlaktozowe?

Mleko i produkty mleczne są źródłem wielu składników odżywczych, w tym przede wszystkim białka i łatwo przyswajalnego wapnia. Restrykcyjne ograniczenie spożywania nabiału może wiązać się z wystąpieniem niedoborów pokarmowych, jeśli nie zostaną one zamienione innymi produktami bogatymi w te składniki np. wzbogacanym w wapń mlekiem roślinnym.

Badania wskazują, że osoby borykające się z nietolerancją laktozy wykazują tolerancję określonej jej ilości i nie powinny zupełnie wykluczać z diety tych produktów. Warto pamiętać, że na nasilenie objawów ma wpływ nie tylko ilość, ale również rodzaj produktów. Znacznie lepiej tolerowany będzie nabiał fermentowany (m.in.: kefir i maślanka), szczególnie jeżeli będzie on pozbawiony dodatku mleka w proszku i dodatku cukru.

Osoby z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego powinny unikać szczególnie skoncentrowanych źródeł laktozy (np. słodycze, lody, ciasta, jogurty owocowe pitne). Produkty bezlaktozowe otrzymuje się dzięki wykorzystaniu enzymatycznej hydrolizy laktozy, a w wyniku tego procesu nie tracą na wartości, ale niestety może się to przekładać na ich wyższą ceną. Nie będą one szkodliwe dla osób nie posiadających dolegliwości żołądkowo-jelitowych, ale w dłuższej perspektywie czasu mogą się do nich przyczynić poprzez zmniejszenie tolerancji laktozy.

Produkty mleczne są ważymy składnikiem diety i nie powinny być prewencyjnie eliminowane z jadłospisu osób dorosłych. W przypadku wystąpienia dolegliwości żołądkowo-jelitowych po spożyciu mleka zaleca się włączenie jego bezlaktozowego odpowiednika, a także produktów fermentowanych, które często są lepiej tolerowane. Jeżeli powyższa zamiana nie przynosi pożądanych efektów, warto sprawdzić czy dolegliwości nie są objawem alergii na białka mleka krowiego, błędów żywieniowych czy nietolerancji lub alergii na inne produkty.

Osoby borykające się z nietolerancją cukru mlecznego mogą znaleźć pomoc na platformie dietetycznej peater.wp.pl. Spośród kilkunastu różnych diet do wyboru dziesiątki smacznych przepisów kulinarnych, nie zawierających laktozy dostarczają diety: Hashimoto, przeciwzapalna i wegańska. Wykupując daną dietę można jednocześnie skorzystać z pomocy dietetyka, który doradzi, który plan żywieniowy będzie najodpowiedniejszy.

Obraz

Partnerem artykułu jest peater.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka