Produkty działające przeciwzapalnie. Warto włączyć je do diety
Stan zapalny to nic innego jak szereg mechanizmów, które mają na celu rozpoczęcie walki z niechcianymi drobnoustrojami.
Warto włączyć do diety produkty, które pomogą organizmowi podjąć z nimi walkę i zapobiegać przykrym objawom.
AWOKADO I CHILI
O właściwościach zdrowotnych awokado nie trzeba nikogo przekonywać, zawierają w sobie najzdrowszy tłuszcz, który dobrze wpływa na serce. Dietetycy zalecają jedzenie pół awokado dziennie.
Zmniejsza on również stany zapalne żołądka. Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Pensywalnii wynika, że najwięcej korzyści przeciwzapalnych ma pestka awokado.
Odkrycia mogą mieć spore znaczenie, ponieważ m.in. nowotwory czy choroby sercowo-naczyniowe wiążą się z przewlekłym stanem zapalnym.
Chili ma dużo witaminy C, która również działa przeciwzapalnie i jest bogatym źródłem antyoksydantów.
Warto połączyć te dwa składniki i przygotować guacamole – pysznie i zdrowo!
Zobacz także: Kuchnia meksykańska
Kurkuma
Kurkumina to jeden z najsilniejszych środków przeciwzapalnych występujących w przyrodzie.
Nic dziwnego, że lekarze wykorzystują ją w zwalczaniu stanu zapalnego u ludzi cierpiących na choroby metaboliczne.
Naukowcy przebadali 117 osób ze zdiagnozowanymi chorobami metabolicznymi, aby ustalić wpływ kurkuminy na stan zapalny. Połowa uczestników przyjmowała 1 g sproszkowanej kurkuminy dziennie, podczas gdy druga połowa otrzymywała tabletki placebo.
Pod koniec badania osoby z grupy przyjmującej kurkuminę miały niższy poziom trzech markerów zapalnych we krwi.
Zobacz także: Napój z imbirem i kurkumą na wzmocnienie odporności
Tłuste ryby i brokuły
Tłuste ryby
Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, zwłaszcza tych najzdrowszych: EPA i DHA.
Warto wprowadzić do diety:
- śledzia,
- makrelę,
- łososia,
- sardynki.
Brokuły
Zawierają mnóstwo działających przeciwzapalnie antyoksydantów i unikalną substancję o nazwie sulforafan.
Częste ich jedzenie zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów.
Warto połączyć je w jedno danie.
Zobacz także: Co robić, gdy jedzenie uczula?
Grzyby - boczniaki i pieczarki
Australijscy naukowcy przebadali 115 popularnych produktów spożywczych, które na ogół są dostępne w supermarketach.
Zaskoczeniem dla nich okazał się fakt, że grzybem o najsilniejszych właściwościach przeciwzapalnych jest boczniak.
Boczniaki są bogate w selen, miedź i witaminy z grupy B. Stanowią źródło fenoli i innych antyoksydantów.
Pomagają przy stanach zapalnych towarzyszących zespołowi metabolicznemu.
Zobacz także: Boczniaki – te grzyby warto jeść dla zdrowia
Maliny, jeżyny i truskawki
Truskawki, maliny, borówki, jagody, czarne porzeczki – czyli wszystkie dary lasu, zawierają przeciwutleniacze, są bogatym źródłem witaminy C i antocyjanów.
Pobudzają produkcję komórek odpornościowych i redukują ilość substancji prozapalnych.
Poza sezonem warto sięgać po mrożone mieszanki tych owoców, w których nie bez przyczyny znajdują się również wiśnie i czereśnie, które skutecznie obniżają poziom zapalnego białka CRP.
Zobacz także: Czy stan zapalny może utrudniać utratę wagi?
Pomidory i oliwa
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek extra virgin (tłoczona na zimno) ma silne działanie przeciwzapalne. Wszystko dzięki składnikowi o nazwie oleocanthal, który znajdziemy w składzie oliwy, a którego właściwości porównywane są do działania ibuprofenu.
Pomidory
Likopen zawarty w pomidorach działa przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie.
Ponadto, likopen wspomaga leczenie kandydozy (drożdżycy). Odwrotnie do opisanej wyżej sytuacji, tutaj powoduje on śmierć zakażających komórek grzybowych.
Działa skutecznie zarówno w przypadku zakażeń jamy ustnej, jak i narządów płciowych.
Zobacz także: Z czym nie łączyć pomidora
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl