Produkty działające przeciwzapalnie. Warto włączyć je do diety

Stan zapalny to nic innego jak szereg mechanizmów, które mają na celu rozpoczęcie walki z niechcianymi drobnoustrojami.

Warto włączyć do diety produkty, które pomogą organizmowi podjąć z nimi walkę i zapobiegać przykrym objawom.

AWOKADO I CHILI

O właściwościach zdrowotnych awokado nie trzeba nikogo przekonywać, zawierają w sobie najzdrowszy tłuszcz, który dobrze wpływa na serce. Dietetycy zalecają jedzenie pół awokado dziennie.

Zmniejsza on również stany zapalne żołądka. Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Pensywalnii wynika, że najwięcej korzyści przeciwzapalnych ma pestka awokado.

Odkrycia mogą mieć spore znaczenie, ponieważ m.in. nowotwory czy choroby sercowo-naczyniowe wiążą się z przewlekłym stanem zapalnym.

Chili ma dużo witaminy C, która również działa przeciwzapalnie i jest bogatym źródłem antyoksydantów.

Warto połączyć te dwa składniki i przygotować guacamole – pysznie i zdrowo!

Zobacz także: Kuchnia meksykańska

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock
Dorota Mielcarek

/ 5Kurkuma

Obraz
© iStock

Kurkumina to jeden z najsilniejszych środków przeciwzapalnych występujących w przyrodzie.

Nic dziwnego, że lekarze wykorzystują ją w zwalczaniu stanu zapalnego u ludzi cierpiących na choroby metaboliczne.

Naukowcy przebadali 117 osób ze zdiagnozowanymi chorobami metabolicznymi, aby ustalić wpływ kurkuminy na stan zapalny. Połowa uczestników przyjmowała 1 g sproszkowanej kurkuminy dziennie, podczas gdy druga połowa otrzymywała tabletki placebo.

Pod koniec badania osoby z grupy przyjmującej kurkuminę miały niższy poziom trzech markerów zapalnych we krwi.

/ 5Tłuste ryby i brokuły

Obraz
© iStock

Tłuste ryby

Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, zwłaszcza tych najzdrowszych: EPA i DHA.

Warto wprowadzić do diety:

  • śledzia,
  • makrelę,
  • łososia,
  • sardynki.

Brokuły

Zawierają mnóstwo działających przeciwzapalnie antyoksydantów i unikalną substancję o nazwie sulforafan.

Częste ich jedzenie zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów.

Warto połączyć je w jedno danie.

Zobacz także: Co robić, gdy jedzenie uczula?

/ 5Grzyby - boczniaki i pieczarki

Obraz
© 123rf

Australijscy naukowcy przebadali 115 popularnych produktów spożywczych, które na ogół są dostępne w supermarketach.

Zaskoczeniem dla nich okazał się fakt, że grzybem o najsilniejszych właściwościach przeciwzapalnych jest boczniak.

Boczniaki są bogate w selen, miedź i witaminy z grupy B. Stanowią źródło fenoli i innych antyoksydantów.

Pomagają przy stanach zapalnych towarzyszących zespołowi metabolicznemu.

Zobacz także: Boczniaki – te grzyby warto jeść dla zdrowia

/ 5Maliny, jeżyny i truskawki

Obraz
© 123rf

Truskawki, maliny, borówki, jagody, czarne porzeczki – czyli wszystkie dary lasu, zawierają przeciwutleniacze, są bogatym źródłem witaminy C i antocyjanów.

Pobudzają produkcję komórek odpornościowych i redukują ilość substancji prozapalnych.

Poza sezonem warto sięgać po mrożone mieszanki tych owoców, w których nie bez przyczyny znajdują się również wiśnie i czereśnie, które skutecznie obniżają poziom zapalnego białka CRP.

Zobacz także: Czy stan zapalny może utrudniać utratę wagi?

/ 5Pomidory i oliwa

Obraz
© iStock

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek extra virgin (tłoczona na zimno) ma silne działanie przeciwzapalne. Wszystko dzięki składnikowi o nazwie oleocanthal, który znajdziemy w składzie oliwy, a którego właściwości porównywane są do działania ibuprofenu.

Pomidory

Likopen zawarty w pomidorach działa przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie.

Ponadto, likopen wspomaga leczenie kandydozy (drożdżycy). Odwrotnie do opisanej wyżej sytuacji, tutaj powoduje on śmierć zakażających komórek grzybowych.

Działa skutecznie zarówno w przypadku zakażeń jamy ustnej, jak i narządów płciowych.

Zobacz także: Z czym nie łączyć pomidora

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka