Produkty, które należy jeść na zdrowe stawy. Przeczytaj
Bolą cię kolana? Uważaj, bo z pozoru błaha kontuzja może przerodzić się w coś poważniejszego. Staw kolanowy jest jednym z najczęściej nadwyrężanych miejsc w organizmie. Zlekceważenie bólu może wiązać się z pogorszeniem stanu zapalnego i dalszą degradacją. Dlatego też powinniśmy o niego szczególnie dbać.
Stawy to ruchome połączenia pomiędzy kośćmi. Zmęczone aktywnością fizyczną lub zajęte chorobą, mogą skutecznie utrudniać funkcjonowanie. Gdy bolą, to najczęściej bierzemy leki, one działają najsilniej i najszybciej. Sprawność stawów można jednak wspomóc dietą. Co jeść, by były zdrowe i silne?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Choroba zbiera śmiertelne żniwo. Pierwsze objawy są mylące
Mięso z kością
Białko jest podstawowym budulcem chrząstki stawowej. Dzięki niemu staw jest silny, elastyczny i giętki. Odpowiednia ilość białka w diecie, tak zwierzęcego, jak i roślinnego, zapewni lepsze funkcjonowanie stawów. Co zatem włączyć do diety?
Bogatym źródłem białka są jaja, produkty mleczne, ale także warzywa strączkowe. Fasola, groch, soczewica, ciecierzca – to rośliny, których spożywanie wzmocni stawy.
W kwestii białek zwierzęcych, nie można pominąć żelatyny. To składnik często wspominany przy okazji domowych sposobów na zdrowe stawy. Nie bez przyczyny. Żelatynę pozyskuje się wskutek reakcji chemicznych z kolagenu. A kolagen to przecież główny składnik ścięgien. Na żelatynę w galaretkach lepiej jednak uważać, cukier w nich zawarty może tylko zaszkodzić stawom.
Zdecydowanie korzystniejsze będzie jedzenie gotowanego z kością mięsa i picie wywarów z tych produktów.
Przeczytaj także: Wygodne i uniwersalne ubranka za mniej niż 60 zł
Ryby
Jemy ich wciąż stanowczo za mało. Niesłusznie zresztą, ponieważ ryby to skarbnica wielu witamin, a przede wszystkim niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dla naszych stawów szczególnie ważne są te z grupy omega-3. Dlaczego?
Kwasy omega-3 zawarte w rybach mają właściwości przeciwzapalne. Do diety warto wprowadzić łososia. Jego mięso jest też bogate w witaminę D, która stanowi ważny budulec kości. Bez niej stawy nie będą zdrowe.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Czy prywatna opieka medyczna zawsze jest lepsza?
Natka, papryka i czarne porzeczki
Natka pietruszki, papryka czerwona, kalafior, czarne porzeczki, cytrusy, owoce granatu. Co łaczy te wszystkie owoce i warzywa? Zawartość witaminy C. Nie wahaj się i włącz je do jadłospisu jeśli tylko poczujesz pierwsz bóle w kolanach lub kostkach.
Witamina C, jaką zawierają te produkty jest silnym przeciwutleniaczem. To właśnie one mogą spowalniać procesy starzenia, organiczają produkcję wolnych rodników i niszczą, te które już powstały.
To nie wszystko. Witamnina C jest również składnikiem niezbędnym do syntezy kolagenu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Często powielany mit na temat bananów. Wyjaśniamy
Zboża i pestki
Pozytywny wpływ na stawy mają także produkty zbożowe oraz pestki dyni, a także nasiona amarantusa. nWłaściwość tę zawdzięczają zawartości cynku oraz żelaza.
Te dwa minerały również zaliczają do przeciwutleniaczy. Mogą więc zapobiegać tworzeniu się i rozprzestrzenianiu stanu zapalnego.
Przeczytaj także: Kupujesz mięso mielone na wagę czy pakowane? Jeśli myślisz, że nie ma różnicy, jesteś w błędzie
Źródła
- health.com, gazeta.pl