Produkty, które warto jeść po 40. Zobacz, dlaczego (WIDEO)

Po 40 warto zmodyfikować jadłospisPo 40 warto zmodyfikować jadłospis
Źródło zdjęć: © (wp.pl) Po 40 warto zmodyfikować jadłospis
Ewa Rycerz

Po czterdziestce organizm zaczyna się zmieniać. Metabolizm spowalnia, przez co potrzebujemy węcej składników, które go poprawią. Zdrowiu sprzyjać będą także produkty bogate w witaminy i minerały.

Co zatem warto szczególnie wprowadzić do jadłospisu? Obejrzyj filmik. Najlepsze produkty dla osób po czterdziestce. Po przekroczeniu 40 roku życia organizm zaczyna się zmieniać. Metabolizm spowalnia i zwiększa się ryzyko wielu chorób.

Właśnie dlatego warto zadbać o dietę. Odpowiednio skomponowana, pomoże nie tylko utrzymać wagę pod kontrolą, ale także obniży ryzyko zachorowania na raka, pomoże utrzymać odpowiedni poziom cukru. Doda ci także więcej energii.

Najlepsze produkty dla osób po 40

Wykorzystaj te produkty. Łosoś zawiera kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Jest też źródłem witaminy D3, która poprawia stan kości. Wraz z wiekiem zmniejsza się tolerancja laktozy.

Zamiast krowiego mleka, pij więc roślinne. Unikniesz w ten sposób wzdęć i zaburzeń trawienia. Maliny, które zawierają fitoskładniki, które wykazują właściwości antynowotworowe. Z kolei błonnik sprawi, że szybciej poczujesz się syty, co sprzyja utracie wagi.

W żółtku znajdziemy większość witamin oraz cholinę. Dzięki nim uzupełnisz braki i odżywisz organizm. Kurkuma zawiera kurkuminę, przeciwutleniacz o działaniu antynowotworowym. Dodawaj kurkumę nawet do herbaty.

Poprawi ona kondycję wątroby i woreczka żółciowego. Już łyżeczka tej przyprawy dodana do owsianki pomoże obniżyć poziom cukru we krwi. Przyprawę powinny stosować szczególnie osoby zagrożone cukrzycą typu 2.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka