Produkty, które zawierają syrop glukozowo-fruktozowy. Są szkodliwe

Syrop glukozowo-fruktozowy jest bezbarwnym bądź jasnożółtym płynem otrzymywanym z kukurydzy przetworzonej na skrobię. W składzie znajdziemy 55 proc. fruktozy, 42 proc. glukozy oraz 3 proc. innych cukrów.

Pierwszym krajem, w którym zaczęto go stosować, były Stany Zjednoczone. Było to w latach 70. XX wieku. Od tej pory syrop glukozowo-fruktozowy używany jest w niemal wszystkich państwach, również w Polsce.

Dlaczego? Jest on zdecydowanie tańszy, nie zamarza i łatwo łączy się z innymi substancjami.

Sprawdź także: Łatwo się przenosi i nie działają na nią leki. Eksperci ostrzegają przed groźną bakterią

Magdalena Bury

/ 6Zamiast cukru

Syrop glukozowo-fruktozowy jest bezbarwnym bądź jasnożółtym płynem otrzymywanym z kukurydzy przetworzonej na skrobię. W składzie znajdziemy 55 proc. fruktozy, 42 proc. glukozy oraz 3 proc. innych cukrów.

Pierwszym krajem, w którym zaczęto go stosować, były Stany Zjednoczone. Było to w latach 70. XX wieku. Od tej pory syrop glukozowo-fruktozowy używany jest w niemal wszystkich państwach, również w Polsce.

Dlaczego? Jest on zdecydowanie tańszy, nie zamarza i łatwo łączy się z innymi substancjami.

/ 6Okiem dietetyka

Syrop glukozowo-fruktozowy jest szkodliwy
Syrop glukozowo-fruktozowy jest szkodliwy

Okazuje się jednak, że syrop glukozowo-fruktozowy jest szkodliwy. Po jego spożyciu w organizmie odkłada się więcej tłuszczu niż po zastosowaniu zwykłego cukru. Fruktoza w nim zawarta sprzyja otyłości.

- Początek amerykańskiej epidemii cukrzycy i otyłości przypada na lata 70-te, co pokrywa się z okresem, kiedy wysoko-fruktozowy syrop kukurydziany zaczął zastępować sacharozę - tłumaczy Joanna Skałecka, dietetyk i autorka bloga "Trenerka Zdrowej Diety".

Syrop glukozowo-fruktozowy znajdziemy w wielu produktach, które uważaliśmy za zdrowe. W jakich?

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 6Suszone pomidory i twarożek

Syrop glukozowo-fruktozowy znajdziemy nie tylko w słodyczach. Okazuje się, że składnik ten widnieje również na etykiecie zwykłych suszonych pomidorów pochodzących z Turcji.

Gdzie jeszcze? W twarożku ze szczypiorkiem, który do tej pory uważaliśmy za najlepszą opcję na śniadanie.

Właśnie dlatego przed zakupem danego produktu warto przeczytać skład. Droższy serek czy słoik z suszonymi pomidorami nie oznacza lepszego składu.

- Syrop glukozowo-fruktozowy ukryty bywa również pod takimi nazwami handlowymi jak "izoglukoza", "syrop wysokofruktozowy (ang. high fructose syrup – HFS)" lub "wysokofruktozowy syrop kukurydziany" - tłumaczy Joanna Skałecka.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 6Ekologiczne kostki rosołowe i chleb bezglutenowy

Zamieniłeś kostki rosołowe na ekologiczną przyprawę z ziołami? Nawet w produktach kupowanych w sklepach ze zdrową żywnością możesz spotkać syrop glukozowo-fruktozowy. Kolejnym szkodliwym dodatkiem jest tłuszcz palmowy.

Syrop możemy znaleźć również w dietetycznym chlebie gryczanym bez glutenu.

- Konsekwencje spożywania suropu glukozowo fruktozowego w codziennej diecie są naprawdę poważne. Należą do nich: otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, insulinooporność, choróby serca, dna moczanowa czy endometrioza - dodaje dietetyczka.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 6 Fit bułki i bułki bezglutenowe

Szkodliwy składnik znajdziemy także w produktach typu fit. Chodzi m.in. o pełnoziarniste bułki fitness, które zawierają duże ilości cukrów, syropów i innych dodawanych w produkcji substancji. Podobny skład mają także bułki bezglutenowe, opisywane przez producentów jako "dietetyczny środek spożywczy".

Gdzie jeszcze dodawany jest szkodliwy syrop? Znajdziemy go w składzie płatków owsianych typu crunch. Producenci wskazują, że produkt ten jest nie tylko naturalny, ale i ma duże ilości błonnika. Syrop widnieje na drugim miejscu na liście składników.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Pacjenci zamiast do kardiologa, lądują u ortopedy. Mylący objaw

/ 6Nabiał

Syrop glukozowo-fruktozowy zawiera również nabiał, np. jogurt owocowy, fermentowane mleko z witaminami czy jogurt typu light. W tego typu produktach cukier występuje pod wieloma postaciami. To fruktoza czy glukoza.

Przypominamy. Zbyt częste spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego i innych przetworzonych artykułów zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy, nadciśnienia i chorób serca. Warto o tym pamiętać, gdy następnym razem wrzucicie do koszyka jogurt czy twarożek bez czytania etykiety.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka