Produkty, których nie lubi twoja trzustka (WIDEO)
Zapalenie trzustki to poważna i trudna do wyleczenia dolegliwość. Duże znaczenie w zapobieganiu chorobom tego organu ma dieta.
Niektóre pokarmy wpływają szczególnie źle na narząd. O których mowa? Produkty, których nie lubi twoja trzustka. Trzustka jest narządem umiejscowionym za żołądkiem i łączącym się z jelitami tuż pod nim.
Organ ten jest odpowiedzialny za produkcję enzymów, które pomagają w trawieniu białek, tłuszczów i węglowodanów. Jest również odpowiedzialny za produkcję insuliny, która reguluje poziom glukozy we krwi.
Produkty, których nie lubi twoja trzustka
Jakie produkty żywnościowe niszczą trzustkę? Przetworzona żywność, która zawiera duże ilości rafinowanej białej mąki, cukru i częściowo uwodornionych olejów, może uszkadzać trzustkę.
Biały chleb, makarony i słodkie przekąski] mogą wywołać skok produkcji insuliny, który zaburza funkcjonowanie organu. Czerwone mięso. Według Centrum Medycznego Uniwersytetu Maryland osoby z zapaleniem trzustki powinny unikać jedzenia czerwonego mięsa.
Zawiera ono wysoki poziom tłuszczów nasyconych, które negatywnie wpływają na funkcjonowanie organu. Trójglicerydy zawarte w szynce i bekonie również mogą powodować stany zapalne.
Chude mięso, tofu, fasola i ryby to produkty, które powinny znaleźć się w diecie chorego. Alkohol jest jednym z najbardziej szkodliwych produktów, przyczyniających się do rozwoju chorób trzustki.
Osoby z zapaleniem trzustki powinny unikać spożywania alkoholu w jakiejkolwiek formie. Podobnie jak rafinowane cukry, alkohol zwiększa produkcję insuliny we krwi. Obniża też poziom przeciwutleniaczy w organizmie, co zwiększa prawdopodobieństwo zapalenia trzustki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.