Produkty, które zakwaszają organizm
Zmęczenie, senność, wypryski, bóle głowy, problemy z koncentracją czy choroby reumatyczne – to tylko kilka z przykrych skutków zakwaszenia organizmu, czyli zaburzenia równowagi kwasowo- zasadowej. Nadmiar kwasów zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, negatywnie wpływa na poziom insuliny, zwiększa ryzyko nadwagi i nowotworu.
Ważne jest zatem właściwe komponowanie posiłków. Jeżeli spożywamy mięso i ryż, dodajmy sporo warzyw, np. pomidorów. Do menu powinniśmy wprowadzić pożywienie, które alkalizuje, czyli warzywa, owoce, wodę mineralną, jogurty. Na co powinniśmy uważać? Oto produkty, które znalazły się na liście mocno zakwaszających, czyli o pH od 5 do 5,9.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Jogurt naturalny, którego nie warto kupować. Spożywany regularnie zwiększa ryzyko nadwagi
Cukier i słodziki
Cukier i sztuczne słodziki to produkty, które bardzo zakwaszają organizm. Wbrew dawnym opiniom, cukier nie krzepi, a uzależnia, przyczynia się do rozwoju próchnicy, cukrzycy typu 2, nadwagi i chorób serca. Obniża pH krwi i zakwasza organizm. Jeżeli spożywamy go w nadmiernych ilościach, powoduje kwasowość. Nadprodukcja kwasu żołądkowego może podrażnić układ pokarmowy, prowadzić do wrzodów, zaburzać pracę jelit. Niszczy także dobrą florę bakteryjną i stwarza warunki idealne dla rozwoju grzybic.
Nagłe wahania stężenia glukozy we krwi wpływają niekorzystnie na układ nerwowy. Czujemy się przez to senni i rozdrażnieni. Cukier można zastąpić zdrowszymi i naturalnymi zamiennikami: stewią, ksylitolem, erytrytolem, tagatozą czy miodem. Podobnie zakwasza czekolada, ciastka czy lody. W swoim składzie mają cukier, syrop fruktozowo - glukozowy i tłuszcz roślinny.
Produkty mączne
Biały chleb, bułki, biały makaron - tego powinniśmy się wystrzegać. Produkty z mąki pszennej nie dodają zdrowia, za to zakwaszają organizm. Powodują zgagę, podrażniają błonę śluzową żołądka.
Podnoszą także poziom glukozy oraz zwiększają masę ciała, a gluten w nich zawarty może uczulać. Na rynku jest wiele innych rodzajów mąk, które warto włączyć do menu. Zdrowsze dla naszego organizmu są np. mąka gryczana czy kukurydziana.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Kawa i herbata
O zaletach herbaty wiadomo bardzo dużo. Napój zawiera katechiny, które niszczą wolne rodniki. Ponadto chronią przed zawałem, miażdżycą i obniżają cholesterol. Herbata polecana jest na bóle brzucha i w leczeniu przeziębienia. Czarna herbata ma jednak wadę - zakwasza organizm. Natomiast herbaty zielone i białe mają odczyn zasadowy i to właśnie po nie powinniśmy sięgać częściej.
Kawa, podobnie jak herbata, ma właściwości zdrowotne, ale i sprzyja zakwaszeniu organizmu. Świetnie pobudza, zapobiega zaparciom i poprawia koncentrację. Niestety, zwiększa także pH krwi. Zawiera substancje, które zwiększają wydzielanie kwasu solnego. Po wypiciu ulubionej małej czarnej możemy odczuwać dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Unikać powinni jej szczególnie wrzodowcy. Pamiętajmy, że nadmiar kawy szkodzi. Warto zwyczajem mieszkańców basenu Morza Śródziemnego popijać kawę wodą.
Alkohol wysokoprocentowy
Picie alkoholu może prowadzić do chorób serca, udaru, uszkadza też wątrobę i układ nerwowy, a przede wszystkim uzależnia. Alkohol, szczególnie wysokoprocentowy, zakwasza organizm. Powoduje nadmierne wydzielanie soków trawiennych i zgagę. Piwo ma działanie średnio kwasotwórcze, natomiast wino jest średnio zasadotwórcze.
Zobacz także: Rak rozwija się w ukryciu. Objawy można pomylić z wrzodami albo niestrawnością
Sery żółte i wędliny
Dietetycy polecają nabiał ze względu na dużą zawartość wapnia, witamin B i D. Nie wszystkie produkty mleczne służą jednak zdrowiu. Fermentowany kefir pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, ale uważać należy z tłustymi serami. Sery żółte należą do produktów mocno kwasotwórczych. Na kanapkę lepiej więc położyć plasterek twarogu. Jeżeli jesteśmy miłośnikami żółtego sera, warto połączyć go z warzywami, np. pomidorem, które zneutralizują działanie kwasotwórcze.
Nadmierne spożycie serów może mieć też wpływ na wystąpienie chorób serca i naczyń krwionośnych. W składzie mają od 60-80 proc. tłuszczu, większość stanowią nasycone kwasy tłuszczowe.
Na liście produktów zakwaszających organizm znalazło się również mięso. Oprócz tego, że zawiera dużo białka i żelaza, ma w składzie niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do chorób układu krążenia. Najwięcej jest ich w czerwonym mięsie - wieprzowinie, wołowinie, baraninie. Zarówno mięso, jak i wędliny uważane są za żywność o działaniu kwasotwórczym. Poza tym w tańszych gatunkach wędlin znajduje się wiele konserwantów i substancji, które również mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Zobacz także: Obrzęki i bóle nóg mogą być objawami poważnej choroby