Produkty, przez które tyjesz. Zobacz, które są najgorsze
Jesteś na diecie, ćwiczysz, liczysz kalorie, dwoisz się i troisz, a efektu odchudzania jak nie było, tak nie ma? Zajrzyj do swojego jadłospisu. Może się okazać, że to w nim leżą przyczyny twoich niepowodzeń.
Niestety, nie wszystko, co nazywa się "dietetycznym" i "odchudzającym", ma takie właściwości. Nierzadko w menu osób, które chcą stracić parę kilogramów, znajdują się produkty zdradliwe. Takie, które nie pozwalają osiągnąć zamierzonego efektu. Oto kilka z nich.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Gdy poziom cukru jest za wysoki, organizm wysyła sygnały ostrzegawcze
Słodzone jogurty
Jogurt to produkt, który powstaje z mleka, w którym po podgrzaniu do temperatury 42 stopni Celsjusza rozwija się korzystna dla układu trawiennego człowieka mikroflora bakteryjna.
Warto zaznaczyć, że najzdrowsze są naturalne jogurty. Te słodzone stanowią jedynie źródło pustych kalorii. Ich wersje niskotłuszczowe zawierają jeszcze więcej cukru, ponieważ producenci w ten sposób podkręcają ich smak.
Tymczasem jogurt to bogactwo wapnia, witaminy A oraz witaminy D. Najlepiej jeść go ze świeżymi owocami i orzechami.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Prosta czynność. Okazuje się, że zmniejsza ryzyko demencji
Orzechy
Orzechy włoskie to bogate źródło błonnika. Zawierają także liczne minerały, m.in. magnez. Warto je jeść dla lepszej kondycji mózgu. Ale nie należy z nimi przesadzać.
W 100 g orzechów włoskich znajdziemy aż ok. 650 kalorii. W takiej samej ilości orzechów laskowych - również ponad 600 kalorii. Natomiast pistacje zawierają ok. 550 kalorii.
Ze względu na dużą wartość odżywczą nie warto z nich rezygnować. Należy je jednak jeść 2-3 razy w tygodniu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Słodzone płatki śniadaniowe
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego tak ważne jest, by było pożywne. Mleko lub jogurt z płatkami śniadaniowymi, szczególnie tymi słodzonymim, nie jest najlepszym wyjściem.
Tego typu produkty nie tylko tuczą, ale przede wszystkim posiadają niewielkie ilości witamin i minerałów. Zawierają sporo cukru, a mało błonnika. Zdecydowanie lepszą z punktu widzenia zdrowia opcją jest jedzenie płatków owsianych. Przyrządzone z mlekiem dostarczą energii na cały dzień.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Cenny składnik ryb i olejów. Nigdy nie łącz z aspiryną
Zbyt dużo białka
Białko jest składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarcza energii, odpowiada za budowę mięśni. Znajduje się w rybach, mięsie, jajach, nabiale oraz w niektórych warzywach.
Większość z nas jada codziennie wystarczające ilości białka. Dlatego też suplementowanie go lub zwiększanie jego podaży jest błędem. Zbyt duża ilość białka w diecie da efekt odwrotny od zamierzonego. Wątroba nie będzie w stanie go rozłożyć i trafi ono do tkanki tłuszczowej. Skutek? Nawet kilka kilogramów więcej.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Pieczywo z przetworzonych ziaren
Węglowodany to kolejne źródło energii, ważne jednak, by wybierać je właściwie. Składniki, które pochodzą z białego, wysokoprzetworzonego pieczywa, zawierają niewielkie ilości błonnika, witamin i minerałów.
Są zatem praktycznie bogate w cukry. Jeśli jesz je codziennie, to w niedługim czasie możesz przybrać na wadze.
Zamiast takiego pieczywa, wybierz pełnoziarniste.
Zobacz także: Objawy niektórych chorób nasilają się podczas upałów
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.