Przesilenie wiosenne czy niedobór żelaza?

Zmęczenie i znużenie, które odczuwamy wraz z nadejściem wiosny, mogą być objawami niedoboru żelaza. Po zimie, aby wspomóc regenerację organizmu powinniśmy wzbogacić dietę o produkty bogate w ten pierwiastek. Należy jednak pamiętać, że przyswajanie żelaza z pożywienia jest niewielkie i dlatego warto rozpocząć jego suplementację.

Przesilenie wiosenne czy niedobór żelaza?Przesilenie wiosenne czy niedobór żelaza?

Przemęczenie, ospałość,

bóle głowy , które często wiążemy z wpływem wiosennego przesilenia, mogą być w rzeczywistości sygnałami deficytu żelaza w organizmie. Objawami niedoborów tego pierwiastka są również: utrudnione zapamiętywanie, mniejsza aktywność, szybkie męczenie się i niższa odporność . W związku z tym wiosną wskazane jest uzupełnienie diety o produkty, które zawierają dużo żelaza.

Najbogatszym źródłem żelaza w naszej diecie są podroby, czerwone mięso, ryby, drób, żółtka jaj. Można je znaleźć w zielonych warzywach, burakach, brukselce i pietruszce, a także w suszonych owocach, orzechach i pełnoziarnistych produktach takich jak mąki, pieczywo, otręby i kiełki. Planując wiosenną dietę trzeba pamiętać, że „podręcznikowa” zawartość żelaza w produktach spożywczych nie jest w pełni przyswajana przez nasz organizm. Dzieje się tak dlatego, że pierwiastek jest jednym z najtrudniej przyswajalnych.

Żywność zawiera żelazo w dwóch formach. Pierwszą z nich jest żelazo hemowe. Znajdziemy je w czerwonym mięsie, warzywach strączkowych i wyrobach z pełnego ziarna. Jest ono łatwiej wchłaniane przez nasz organizm. Przyswaja się w około 20 proc. Z kolei żelazo niehemowe, zawarte w produktach roślinnych, wchłania się gorzej, bo w około 5 proc.

Sporo czynników może dodatkowo negatywnie wpływać na i tak już słabe wchłanianie żelaza z diety. Przyswajalność żelaza utrudniają białka mleka i te zawarte w jajkach, tłuszcze, kawa, herbata, błonnik pokarmowy i inne. Jeśli chcemy zwiększyć przyswajalność żelaza z diety należy bogate w nie produkty spożywać razem z tymi zawierającymi witaminę C.

Niedobory żelaza najczęściej spowodowane są dietą ubogą w ten pierwiastek, zaburzeniami wchłaniania, zwiększonym zapotrzebowaniem np. w ciąży, w okresie intensywnego wzrostu lub przy znacznej utracie krwi. Na niedobory żelaza najbardziej narażone są kobiety w ciąży oraz obficie miesiączkujące, osoby odchudzające się, wegetarianie, osoby z chorobami przewodu pokarmowego oraz ludzie starsi, ale też dzieci i młodzież w okresie dorastania.

W Polsce i na świecie deficyt żelaza jest najczęstszym problemem żywieniowym. W wielu przypadkach suplementacja tego pierwiastka jest wskazana, a czasem wręcz niezbędna. Przed rozpoczęciem suplementacji warto skorzystać z porady lekarza.

– Suplementację żelaza można rozważyć w przypadku ciągłego osłabienia, przemęczenia, wyraźnego spadku formy psychofizycznej. A także po urazach z obfitym krwawieniem, krwotokiem, przy obfitych czy przedłużających się miesiączkach, przy stosowaniu restrykcyjnych diet – radzi dietetyczka Joanna Szczepkowska.

Należy pamiętać, że niska wchłanialność żelaza dotyczy zarówno pożywienia, jak i preparatów starszej generacji. Dlatego warto sięgać po nowoczesne suplementy zawierające żelazo chelatowane, np. Szelazo+SR. Chelat żelaza jest najlepiej przyswajaną i najlepiej tolerowaną przez organizm ludzki formą tego mikroelementu.

Szelazo+SR to jedyny chelat żelaza, w którym zastosowano formułę przedłużonego uwalniania, co zwiększa wchłanianie i tolerancję codziennego przyjmowania preparatu. Dodatkowo zawarta w produkcie witamina C uczestniczy we wchłanianiu żelaza, a witaminy B6, B12 i kwas foliowy wzmacniają efekt krwiotwórczy suplementacji tego pierwiastka.

Szelazo+SR (w opakowaniach zawierających 30 i 60 kapsułek) dostępne jest w aptekach bez recepty. Ceny sugerowane Szelazo+SR w aptekach: opakowanie zawierające 30 kapsułek – 19,50 PLN, opakowanie zawierające 60 kapsułek – 29 PLN. Więcej informacji, porad i ciekawostek dotyczących diety bogatej w żelazo i suplementacji tego pierwiastka można znaleźć na www.szelazo.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka