Trwa ładowanie...

Zgaga - jak powstaje i jak jej zapobiegać

Avatar placeholder
20.06.2017 13:17
Zgaga - jak powstaje i jak jej zapobiegać
Zgaga - jak powstaje i jak jej zapobiegać

Zgaga to nieprzyjemnie uczucie pieczenia lub ciepła za mostkiem, promieniujące do przełyku. Według szacunków, 30 proc. ludzi od czasu do czasu cierpi na zgagę. Zazwyczaj nie jest to powód do niepokoju. Jednak jeśli zgaga przytrafia nam się codziennie i zaczyna negatywnie wpływać na komfort życia, należy zastanowić się, jakie są przyczyny zgagi w naszym przypadku. Tylko dzięki znajomości przyczyn zgagi można z nią skutecznie walczyć.

spis treści

1. Zgaga - jak powstaje zgaga?

Kiedy połykamy przeżuty pokarm, wędruje on do przełyku, który prowadzi do żołądka. Aby trafić do żołądka, jedzenie musi jeszcze ominąć dolny zwieracz przełyku, znajdujący się tuż przed żołądkiem. Kiedy wszystko przebiega poprawnie, zwieracz przełyku działa jak blokada dla pożywienia, które już trafiło do żołądka. Przysmaki, które trafiły do żołądka, są trawione. W żołądku znajdują się wyjątkowo silne enzymy trawienne, które potrafiłyby podrażnić większość innych narządów. Żołądek jest na szczęście chroniony warstwą śluzową. Zwieracz przełyku natomiast nie ma takiej ochrony. Dlatego, jeśli nie zamknie się poprawnie, kwasy żołądkowe go podrażnią. Taka jest bezpośrednia przyczyna zgagi. Co powoduje, że zwieracz przełyku się nie domyka? Mogą to być różne czynniki, od produktów podrażniających zwieracz przełyku do chorób, które mogą powodować zgagę.

Konkretne produkty spożywcze i napoje mogą być przyczyną zgagę. Są to:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"
  • czekolada,
  • mięta,
  • napoje zawierające kofeinę (kawa, herbata, napoje energetyzujące),
  • alkohol,
  • potrawy zawierające tłuszcze.

W przypadku zgagi przyczyną może też być pozycja ciała. Jeśli leżymy lub pochylamy się, soki żołądkowe będą miały ułatwioną drogę w górę, do zwieracza przełyku.

Każdy nacisk w okolice żołądka może spowodować zgagę po jedzeniu. Dlatego zgaga jest częstsza, jeśli:

  • jesteś w ciąży,
  • masz nadwagę,
  • podnosisz coś ciężkiego,
  • kaszlesz,
  • nosisz obcisłe ubrania.

Zgaga w ciąży może mieć wiele przyczyn. Przyczyną zgagi w ciąży może być zarówno dieta, jak i zmiany w ciele kobiety oraz progesteron. Jest to główna przyczyna zgagi w ciąży, ponieważ podwyższony poziom progesteronu sprawia, że zwieracz przełyku się rozluźnia.

W czasie ciąży warto wypróbować domowe sposoby na zgagę. Jednym z najlepszych domowych sposobów na zgagę są zmiany w diecie. Kobieta w ciąży powinna zrezygnować z kawy, herbaty, słodyczy, a także gazowanych i słodzonych napojów. Jest to najprostszy domowy sposób na zgagę, który zazwyczaj działa. Warto pamiętać, żeby posiłki były lekkostrawne i małe.

Innym domowym sposobem na zgagę jest pamiętanie o odpowiedniej pozycji w czasie jedzenia, co znacząco wpływa na pojawienie się zgagi w ciąży.

Istnieją choroby, które zwiększają ryzyko zgagi. Są to:

  • cukrzyca,
  • przepuklina rozworu przełykowego,
  • sklerodermia,
  • zespół CREST,
  • objaw Raynauda.

Może się zdarzyć, że same substancje, które wprowadzimy do organizmu, powodują podrażnienie zwieracza przełyku i w efekcie są przyczyną zgagi. Przede wszystkim są to:

  • ostre potrawy,
  • cytrusy i soki cytrusowe,
  • pomidory i sosy pomidorowe,
  • dym tytoniowy,
  • aspiryna,
  • ibuprofen,
  • leki na osteoporozę.

Zgaga daje objawy o różnym nasileniu. W czasie zgagi objawem typowym jest uczucie pieczenia i palenia w gardle. Jeśli odczuwamy objawy zgagi po ciężkim posiłku, nie ma raczej powodów do obaw. Jednak jeśli objawy zgagi towarzyszą nam każdego dnia, należy udać się do lekarza, ponieważ jest to objaw poważnych chorób.

2. Zgaga - jak zapobiegać zgadze?

Jeśli pragniemy uchronić się przed zgagą, musimy przede wszystkim zacząć zwracać uwagę na to, co jemy. Niezwykle bowiem istotne jest doprowadzenie do równowagi kwasowo-zasadowej. W tym celu należy m.in. zrezygnować ze spożywania owoców cytrusowych, kapusty kiszonej, a nawet coca-coli. Zaleca się także wyeliminowanie z codziennej diety słodyczy, kawy, a także alkoholu. Jeśli mimo wszystko nadal będziemy odczuwać uciążliwe dolegliwości, możemy wybrać się do apteki po leki neutralizujące kwas żołądkowy lub wypić sodę oczyszczoną (jedna mała łyżeczka, rozpuszczona w szklance wody). Gdy dolegliwości związane ze zgagą często nawracają, należy koniecznie udać się do lekarza, by zdiagnozować, czy nie jest oznaką jakiejś choroby. Poza tym niekiedy domoweleczenie zgagi nie przynosi efektów, wówczas pomóc może nam tylko lekarz.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze