Uwielbiały ją nasze babcie. Działa jak tarcza przed nowotworami

Nasze babcie stosowały go często, dziś niewiele osób wie, jak wygląda. Dereń to krzew, którego owoce nie tylko zaskakują smakiem, ale i licznymi właściwościami zdrowotnymi. To pełne przeciwutleniaczy polskie superfoods. Można z nich przyrządzić także jedną z najsmaczniejszych nalewek.

Zrób teraz, ciesz się korzyściami zimą. Zapomniana nalewka z dereniaZrób teraz, ciesz się korzyściami zimą. Zapomniana nalewka z derenia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Patrycja Pupiec

Dereń i jego zdrowotne właściwości

Kiedyś gospodynie domowe doceniały owoce derenia nie tylko w kuchni, ale także ze względu na jego właściwości lecznicze. Wykorzystywały nie tylko owoce, ale także kwiaty, korę i liście tego krzewu na wiele różnych sposobów nie tylko w kuchni. Robiły z nich m.in. okłady lub płukanki.

Dereń stosowano przy różnego rodzaju dolegliwościach takich jak:

  • grypa,
  • problemy trawienne,
  • trądzik,
  • obrzęki,
  • gorączka,
  • stany zapalne dziąseł.

Dereń najłatwiej spotkać na południu Polski. Krzewy są pełne ciemnoczerwonych owoców, które łatwo pomylić z owocami dzikiej róży. Dojrzałe są we wrześniu, więc wtedy warto szukać ich na polach, obrzeżach lasów, a nawet przy drogach.

Owoce derenia są pełne przeciwutleniaczy takich jak antocyjany i kwercetyna, które zmniejszają skutki stresu oksydacyjnego i zapobiegają chorobom przewlekłym, w tym nowotworom.

Smakosze dziczyzny podkreślają, że sos z owoców derenia, doskonale komponuje się z tym rodzajem mięsa. Sprawdzą się także jako materiał na sok, syrop, konfiturę czy nalewkę.

Jak zrobić nalewkę z derenia?

Do przygotowania nalewki z derenia najlepsze będą ciemnoczerwone, a nawet bordowe owoce, ponieważ są najbardziej aromatyczne oraz najsłodsze. Wykonanie nalewki z derenia jest proste, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ na efekty trzeba czekać minimum kilka miesięcy.

Do przygotowania nalewki z derenia potrzebne będzie: 1 kg dojrzałych owoców derenia jadalnego 1 l spirytusu 1 kg cukru

  1. Owoce derenia należy umyć i osuszyć, a potem nakłuć wykałaczką lub delikatnie zmiażdżyć, by uwolnić z nich sok oraz aromat. Należy umieścić je w dużym naczyniu oraz zalać alkoholem, zabezpieczyć i odstawić w zaciemnione, ciepłe miejsce na miesiąc.
  2. Po tym czasie alkohol przelać do drugiego naczynia. Z kolei owoce należy zasypać cukrem i przykryć gazą, odstawić na tydzień.
  3. Po 7 dniach ponownie należy połączyć owoce z alkoholem. Zabezpieczyć naczynie i odstawić na kolejny tydzień.
  4. Po upływie tygodnia można przefiltrować nalewkę i rozlać ją do butelek. Nalewkę odstawić na minimum pół roku, ale może leżakować znacznie dłużej, wówczas nabierze smaku.

Należy również pamiętać, że nie istnieje bezpieczna dawka alkoholu, a nalewka z derenia nie jest dla wszystkich. Nie powinny jej spożywać osoby, które nie mogą pić alkoholu takie jak kobiety w ciąży.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka