Remedium na zdrowe kości? Dietetyczka, która walczy z osteoporozą ostrzega
Popularny suplement nie jest cudownym środkiem na osteoporozę. Dietetycy ostrzegają, że jego nadmiar może być tak samo szkodliwy, jak niedobór.
W tym artykule:
Niebezpieczny mit
Wiele osób uważa, że wapń to cudowny środek na zdrowe kości. Ten mit obalają jednak dietetycy i zalecają ostrożność.
- Chociaż wysokie spożycie wapnia jest zalecane od lat w celu zapobiegania osteoporozie, nie ma wystarczających dowodów na to, że faktycznie zapobiega on złamaniom – zwraca uwagę Nancy Robinson, właścicielka Food4Osteoporosis, która sama walczy z osteoporozą.
Nadmiar też szkodzi
Dietetyczka ostrzega, że nadmiar wapnia może być tak samo szkodliwy, jak jego niedobór.
Jakie są objawy raka kości?
Jeśli dostarczamy za mało wapnia z pożywieniem, jest on uwalniany z kości. Stają się one coraz słabsze i bardziej podatne na urazy. Osteoporoza, a także problemy ze stawami czy choroby układu sercowo-naczyniowego to jedne z najgroźniejszych komplikacji wywołanych zbyt małą ilością wapnia.
Z kolei w przypadku nadmiaru wapnia w organiźmie (hiperkalcemii) mogą pojawić się m.in.:
- bóle kostno-stawowe,
- spadek siły mięśniowej,
- bóle wrzodowe,
- niewydolność nerek,
- nadciśnienie,
- zaburzenia rytmu serca.
Dietetyczka zaleca przede wszystkim dietę bogatą w składniki wzmacniające kości, a przyjmowanie suplementów tylko wtedy, gdy są trudności z dostarczeniem kluczowych witamin i minerałów wraz z pożywieniem.
Składniki dla zdrowych kości
Najwięcej wapnia znajduje się w mleku i przetworach mlecznych oraz w rybach, np. sardynkach. Jego źródłem są też: fasola, soja, szpinak, kapusta włoska, płatki owsiane, orzechy i nasiona.
Oprócz wapnia w diecie nie powinno zabraknąć:
- boru (warzywa liściaste, orzechy, rośliny strączkowe, awokado, rodzynki, masło orzechowe, suszone śliwki i orzechy pekan),
- magnezu (migdały, orzechy nerkowca i orzeszki ziemne, warzywa liściaste, warzywa, rośliny strączkowe, nasiona, produkty pełnoziarniste i gorzka czekolada),
- witaminy K2 (żółtka jaj, kurczak, wołowina i natto czyli sfermentowana soja),
- witaminy D (łosoś, tuńczyk, sardynki, żółtka jaj).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.