Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze

W wielu rejonach i zakątkach świata mieszkańcy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia zdrowych ryb czy pysznych owoców morza. Chociaż w Polsce z roku na rok spożycie ryb i owoców morza wzrasta (największy wzrost dotyczy łososi oraz szprotów), produkty wciąż są niedoceniane.

Rekordzistami wśród państw europejskich są Portugalia i Norwegia – ich imponujący wynik to ponad 50 kg rocznego spożycia na obywatela. Według jednego z najbardziej wszechstronnych badań dotyczących konsumpcji ryb wśród Polaków opracowanego i zaprezentowanego przez Norweską Radę ds. Ryb i Owoców Morza „SEAFOOD STUDY 2015” w Polsce spożycie wynosi zaledwie 12 kg. Do tych najpopularniejszych w naszym kraju należą: łosoś, śledź, dorsz, makrela i tuńczyk. Sprawdź, który gatunek ma najwięcej cennych składników odżywczych.

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123RF
Katarzyna Krupka

/ 5Śledzie

100 g świeżych śledzi to ok. 161 kcal. Znajdziesz w nich również 16,3 g białka, 10,7 g tłuszczu oraz 1,41 g kwasów tłuszczowych omega-3. Na polskich stołach śledź jest już od dawna – podczas świąt, spotkań okolicznościowych, to także częsta przystawka zamawiana w restauracjach. Jest dostępny w wielu smakach i zestawach – od smażonego, w occie, poprzez śledzia z konfiturami śliwkowymi, aż po serwowanego w zalewie korzennej.

Za najsmaczniejszy gatunek śledzia uchodzą matiesy nazywane często matiasami – są to młode ryby odławiane w maju, przed pierwszym tarłem. Śledzie są bogatym źródłem witamin A i D oraz E, B6 i B12. Znajdziesz w nich również żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Kupując śledzie, zwróć uwagę na to, czy są dobrze przykryte solanką – jeśli jest jej niewystarczająco dużo, ryba zmienia swój smak – staje się mdła i gorzka, a skóra zmienia kolor na brązowy lub żółty.

/ 5Łosoś

Obraz
© Źródło: 123RF

100 g świeżego łososia to ok. 201 kcal. Znajdziesz w nich również 19,9 g białka, 13,6 g tłuszczu oraz 3,41 g kwasów tłuszczowych omega-3. Co ważne w składzie nie ma węglowodanów ani cukru. Łosoś na dobre zadomowił się na polskich stołach – zarówno ten wędzony, jak i surowy, najczęściej zjadany jako element sushi. Łosoś obok cennych kwasów tłuszczowych zawiera witaminy z grupy B wpływające na wzrok, układ nerwowy czy wygląd skóry. Jest cennym źródłem witamin A, E i D oraz wapnia, cynku, potasu, jodu, selenu i fosforu. Łosoś bałtycki jest najlepszą odmianą, którą możesz kupić.

Niestety w bardzo wielu sklepach oferowany jest łosoś hodowlany. Z uwagi na to przed zakupem takiej ryby dokładnie czytajmy etykietę i wybierajmy tylko gatunki dzikożyjace. Prawdziwy łosoś ma kolor ciemno różowy, a nawet czerwony, a nie pudrowo-różowy.

/ 5Makrela

Obraz
© Źródło: 123RF

100 g świeżej makreli to ok. 181 kcal. W takiej porcji najdziesz w również 18,7 g białka, 11,9 g tłuszczu oraz 2 g kwasów tłuszczowych omega-3. Niestety najczęściej kupowana makrela w Polsce to ta zamknięta w puszcze z dodatkiem gęstego sosu pomidorowego, w skład którego wchodzą cukier, konserwanty, a czasami nawet skrobia ziemniaczana – to sprawia, że kaloryczność ryby wzrasta, a wartości zdrowotne maleją. Najlepiej kupować świeżą i przyrządzać w piekarniku lub smażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu.

Makrela dostarcza potasu, fosforu, magnezu, żelaza oraz witaminy D, A, E i witamin z grupy B. Zawiera także purynę – organiczny związek, który spożywany w nadmiarze może wywołać artretyzm. Najlepiej kupować makrelę pochodzącą z łowisk europejskich. Mięso powinno mieć kremową barwę z fragmentami mięśni o ciemnym zabarwieniu.

/ 5Dorsz

Obraz
© Źródło: 123RF

100 g świeżego dorsza to ok. 78 kcal. Znajdziesz w nim również 17,7 g białka, 0,7 g tłuszczu oraz 0,18 g kwasów tłuszczowych omega-3. Podobnie jak w pozostałych gatunkach, nie ma w nim węglowodanów ani cukru. Spożycie 100-gramowej porcji dorsza pokrywa blisko połowę dziennego zapotrzebowania na selen. Znajdziesz w nim witaminy D, D3, A, B12 oraz potas, niacynę i fosfor.

Z wątroby dorsza pozyskuje się tran, który wzmacnia odporność organizmu. Dorsz jest rybą morską i występuje w wodach Bałtyku, ale poza sezonem jest importowany z innych krajów. Dobrej jakości dorsz ma błyszczącą, mało porowatą powierzchnię oraz intensywny zapach – przy zakupie koniecznie zwróć na to uwagę.

/ 5Tuńczyk

Obraz
© Źródło: 123RF

100 g świeżego tuńczyka to ok. 137 kcal. Znajdziesz w nim również 23,7 g białka, 4,6 tłuszczu oraz 1,08 g kwasów tłuszczowych omega-3. Tuńczyk z puszki to jedna z najczęściej spożywanych ryb nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie. Zarówno mięso świeżego tuńczyka, jak i tego w puszce zawiera takie składniki mineralne jak: wapń, żelazo, potas i fosfor. Którego wybrać? Ten puszkowany zawiera znacznie mniejsze ilości rtęci niż świeża ryba – bezpieczna ilość to 280 g tygodniowo. W przypadku świeżego tuńczyka eksperci zalecają, aby spożywać go okazjonalnie. Mięso świeżej ryby powinno mieć lekko różową barwę.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka