Trwa ładowanie...

Sklep Aldi wycofuje "Mięsne specjały". Salmonella w mięsie z kurczaka produkowanym przez Roldrob

W mięsie z kurczaka na pulpety dostępnym w sklepach Aldi wykryto bakterie Salmonelli. Sieć handlowa ostrzega klientów przed spożyciem zakażonej partii i prosi o zwrot do sklepu. Zjedzenie tego produktu może spowodować poważne zatrucie pokarmowe.

Zobacz film: "Chroń się przed salmonellozą"

1. Salomonella w mięsie dostępnym w sieci Aldi

Sieć Aldi ostrzega swoich klientów przed spożyciem mięsa z kurczaka na pulpety. Badania wykazały, że produkt zawiera groźne dla zdrowia pałeczki Salmonelli.

W mięsie mielonym wykryto bakterie Salmonelli
W mięsie mielonym wykryto bakterie Salmonelli (Aldi)

Chodzi o artykuł MIĘSNE SPECJAŁY z kodem kreskowym 5904170025878, z datą przydatności do spożycia 26.02.2020 i numerem partii 0711702.

Producentem zakażonej partii produktu jest Roldrob S.A.

2. Klienci dostaną zwrot pieniędzy za mięso

Delikatesy apelują do klientów o niezwłoczny zwrot towaru do sklepów, zapewniając oczywiście, że wszyscy dostaną zwrot pieniędzy, nawet jeżeli nie mają już paragonu potwierdzającego zakup.

Sklep prosi klientów o zwrot towaru
Sklep prosi klientów o zwrot towaru (iStock)

Sieć handlowa przeprasza swoich klientów i jednocześnie deklaruje, że prewencyjnie wycofała ze sprzedaży całą serię produktu. Aldi zapewnia, że pozostałe artykuły marki MIĘSNE SPECJAŁY oraz oraz inne wyroby mięsne firmy Roldrob można bezpiecznie spożywać.

Zobacz także: Salmonella - charakterystyka, objawy, leczenie, profilaktyka

3. Objawy zatrucia salmonellą

Spożycie produktu zawierającego bakterie Salmonelli może się skończyć poważnym zatruciem pokarmowym.

Objawy salmonelli najczęściej występują po spożyciu produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jaja i mięso. Również mleko i przetwory mleczne mogą narazić osobę, która je spożyła na zakażenie bakteriami i pojawienie się objawów salmonelli.

Bakterie Salmonelli mogą wywołać poważne zatrucie
Bakterie Salmonelli mogą wywołać poważne zatrucie (iStock)

Należy zwracać uwagę, żeby zabezpieczać żywność przed np. owadami, które mogą przenosić zarazki. Niektóre objawy salmonelli dają o sobie znać już po kilku godzinach, chociaż mogą się też pojawić dopiero po trzech dniach. Chory może odczuwać bóle głowy i mieć podwyższoną temperaturę ciała powyżej 39 stopni.

Zobacz także: Objawy Salmonelli - zagrożenia, zatrucie, leczenie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.