Sezonowe produkty, które poprawiają nastrój
Późną jesienią, kiedy dni są mniej słoneczne i znacznie krótsze, poziom energii spada, czujemy się ospali, przemęczeni i mniej radośni. W tym okresie również łatwiej o chandrę, a nawet depresję. Jest jednak na to sposób! Wcale nie mamy na myśli antydepresantów czy wyskokowych trunków poprawiających na chwilę samopoczucie. Wystarczy, że sięgniesz po sezonowe produkty, dzięki którym w naturalny sposób odzyskasz siły witalne, energię do życia i nastrój. Dodatkowo poprawisz wygląd cery i zdrowie.
Fenkuł
Włoski koper, czyli inaczej fenkuł, odstrasza wiele osób swoim lekko gorzkim, anyżkowym smakiem. Niepotrzebnie, bo dodany do owocowej sałatki lub skropiony niewielką ilością soku z cytryny potrafi być doskonałym dodatkiem do każdego dania. Włoski koper jest polecany osobom, które dbają o linię, ponieważ jest niskokaloryczny, a przy tym bogaty w błonnik. Dzięki witaminom z grupy B nie tylko wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego i dba o perystaltykę jelit, ale także poprawia samopoczucie.
Słodkie ziemniaki
Bataty, czyli inaczej słodkie ziemniaki, to wciąż niedoceniane warzywa. A szkoda, bo antyoksydanty, składniki mineralne oraz witaminy w nich zawarte wpływają niezwykle korzystnie na organizm. To doskonałe źródło witaminy C, która dobrze wpływa na proces prawidłowego trawienia. Dodatkowo zawierają magnez, który zwiększa odporność na stres oraz witaminę D polepszającą nastrój.
Brukselka
Jeśli nawet w dzieciństwie nienawidziłeś brukselki, teraz powinieneś ją polubić. Możesz przygotować ją na milion sposobów i uczynić z niej bardzo wykwintne danie, bez konieczności polewania tłustą, smażoną bułką tartą. Warzywo jest pełne błonnika, witamin i składników mineralnych. Zawiera beta-karoten, przetwarzany w organizmie na witaminę A oraz kwas foliowy, którego niedobór ma związek z ryzykiem zachorowania na depresję. Stosowanie kwasu foliowego wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, dlatego ma ogromny wpływ na nasz nastrój i stan psychiczny.
Burak
Kolejne niedocenione warzywo zazwyczaj trafia na stół w okresie świątecznym lub przy okazji niedzielnego obiadu u rodziny. Zmień to jak najszybciej – zacznij dodawać buraki do sałatek i koktajli warzywnych, a przede wszystkim zaopatrz się w buraczany sok, który reguluje prace układu pokarmowego, leczy nadciśnienie, zapobiega anemii, obniża ryzyko występowania raka szyjki macicy, a także poprawia nastrój. Kwas foliowy, obecny w warzywie, wpływa na wytwarzanie w organizmie serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia.
Dynia
Dynia to wspaniałe warzywo pełne cennych składników odżywczych takich jak np. beta-karoten, potas, wapń i witaminy z grupy B. To jednak nie wszystko. Jej piękny, pomarańczowy kolor przywołujący na myśl rozgrzane słońce może znacząco poprawić nastrój. Zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym zadbaj o to, aby na twoim talerzu znalazły się różnokolorowe produkty. Pamiętaj, że już samo jedzenie smacznych potraw poprawia nastrój, więc w tym okresie nie katuj się drakońskimi dietami. Możesz też pozwolić sobie na kilka małych ostępstw od dietycznych reguł, których starasz się przestrzegać.