Skutki przedawkowania witamin
Ok. 4 mld zł wydaliśmy w ubiegłym roku na suplementy diety. Kupiliśmy setki tysięcy opakowań zestawów witamin. Przyjmujemy je niemalże bez opamiętania, zapominając, że bardziej niebezpieczny niż niedobór jest nadmiar substancji odżywczych. Z deficytem można bowiem walczyć za pomocą zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diety, natomiast nadmiar często prowadzi do zaburzeń neurologicznych, dragwek, porażeń skórnych, niewydolności nerek, a nawet miażdżycy. Jakie są objawy nadmiaru witamin?
Witamina C
Zgodnie z zaleceniami powinniśmy spożywać dziennie nie więcej niż 90 mg witaminy C w przypadku mężczyzn i 75 mg w przypadku kobiet. Tymczasem kwas askorbionowy traktujemy jak remedium na wszelkie choroby. Sezon jesienno-zimowy jest tego dowodem. Z aptek znikają tysiące opakowań tej witaminy. A jej nadmiar może być dla organimu obciążający.
Ostatnie badania dowiodły, że witamina C przyjmowana doraźnie nie tylko nie leczy objawów przeziębienia, ale także nie skraca czasu trwania choroby. Z kolei przyjmowana w nadmiarze może prowadzić do wymiotów, nudności, biegunek. Skutkiem ubocznym może być też bezsenność. Jednak najbardziej niebezpiecznym dla zdrowia przejawem przedawkowania witaminy C są kamienie nerkowe.
Witamina D
Uczestniczy w budowie kości. Odpowiada także za prawidłową pracę układu krążenia, hamuje rozwój raka. Ale witamina D może także zaszkodzić – szczególnie w nadmiarze.
Pierwszymi objawami przedawkowania witaminy D jest utrata apetytu, później pojawiają się nudności, zwiększone pragnienie, osłabienie, biegunka, wymioty, ból głowy, świąd skóry.
Jeśli te symptomy zbagatelizujemy, możemy doprowadzić do gromadzenia się wapnia w tkankach organizmu. Jest to niebezpieczne szczególnie dla serca i ośrodkowego układu nerwowego. U osób, które przedawkowały witaminę D obserwuje się większą zapadalność na kamicę woreczka żółciowego i nerek.
Witamina E
Pierwszym objawem przedawkowania witaminy E są zaburzenia widzenia, osłabienie mięśni oraz obniżenie poziomu witaminy A w organizmie. Zauważyć można także obniżenie odporności, pojawiają się problemy hormonalne, zwłaszcza dotyczące metabolizmu hormonów wydzielanych przez przysadkę mózgową, tarczycę i nadnercza.
Błonnik
Błonnik jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit. Usprawnia proces trawienia, zapewnia uczucie sytości, chroni ściany jelit. Jednak jego nadmiar jest ryzykowny dla zdrowia.
Zbyt częste jedzenie produktów o wysokiej zawartości błonnika prowadzi do obniżenia wchłanianie takich składników mineralnych, jak: wapń, żelazo, cynk i magnez. To z kolei wywołuje reakcję łańcuchową i pociąga za sobą szereg innych problemów.
Pierwszymi objawami niedoboru żelaza jest spadek poziomu hemoglobiny we krwi, co prowadzi do anemii. Z kolei brak magnezu przekłada się na kłopoty z pracą serca, niedobory cynku natomiast prowadzą do problemów skórnych, wapnia – wywołują bóle kostne i stawowe.