Smażona panierka skraca życia. Czas się z nią pożegnać

Smażony kurczak i ryba w panierce to absolutny hit. Potrawa skradła nie tylko serca Amerykanów. Cały świat zna popularne fast foody. Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania dotyczące podwyższonej śmiertelności wśród kobiet po menopauzie, które spożywają smażone potrawy. Wyniki są jednoznaczne.

Spożywanie smażonego kurczaka zwiększa śmiertelnośćSpożywanie smażonego kurczaka zwiększa śmiertelność
Źródło zdjęć: © 123rf
Dorota Mielcarek

Skutki jedzenia smażonego kurczaka

Badania przeprowadzone zostały przez naukowca z Uniwersytetu of Iowa, Wei Bao, na dojrzałych kobietach, które miały za sobą okres menopauzy.

Na potrzeby eksperymentu, szukano kobiet, które w swojej codziennej diecie mają smażonego kurczaka i tych, które spożywają panierowaną rybę i owoce morza. W grupie porównawczej znalazły się kobiety, które smażonego nie jedzą. Okazało się, że dwie pierwsze grupy są w grupie ryzyka podwyższonej śmiertelności.

Kobiety, które jedzą smażonego kurczaka w panierce raz dziennie są narażone na śmierć o 13 proc. bardziej niż kobiety, które nie jedzą smażonych potraw.

Zdrowotne właściwości oleju rzepakowego

Grupa kobiet, która w swojej diecie miała smażoną rybę i owoce morza zwiększała ryzyko śmierci o 7 proc.

Badania zostały przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych, których kuchnia opiera się głównie na fast foodach – smażonym kurczaku, hamburgerach, frytkach i serze.

Czasopismo medyczne BMJ opublikowało badania, z których płynie jeden wniosek: spożywanie smażonych produktów w panierce negatywnie wpływa na cały organizm.

Nie tylko Amerykanie narażeni się na negatywne skutki, które niesie za sobą spożywanie smażonych potraw. Za tłustą uważa się także kuchnię hiszpańską. Wyniki Hiszpanów są jednak znacznie lepsze niż ludności USA. Naukowcy zaznaczają, że wpływ na to ma rodzaj oleju, którego używają oba narody w swojej kuchni. Dzięki właściwością oliwy z oliwek, Hiszpanie nie zmagają się z chorobami związanymi z nadmiernym przyjmowaniem tłuszczów.

Dlaczego smażone potrawy są niezdrowe?

Po zjedzeniu smażonych na głębokim oleju potraw często towarzyszy uczucie niestrawności i bóle brzucha. Smażenie sprawia, że większość potraw traci swoje witaminy. Nadmierne spożywanie dań, przygotowanych w ten sposób, zaowocuje szybkim wzrostem masy ciała, w konsekwencji prowadzi do nadwagi. Stłuszczenie wątroby także jest konsekwencją diety obfitującej w smażone potrawy. Szkodliwie działają także na prace jelit i trzustki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka