Soki antyrakowe - zapobiegają wystąpieniu nowotworu
Winogrona pomogą chronić organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. nadciśnieniem tętniczym i rakiem. Podobnie jak granaty, winogrona zawdzięczają swoje antyrakowe właściwości flawonoidom oraz witaminom A i C, które znajdują się zarówno w skórce, pestkach, jak i szypułkach tego owocu. Te silne antyoksydanty usuwają z organizmu wolne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju komórek nowotworowych. Badania wykazały skuteczność soku z winogron w leczeniu raka skóry, jelita, żołądka, piersi i prostaty.
Sok z granatów
Już w starożytnych Chinach uznawano ten sok za życiodajny nektar. Granat cieszy się opinią owocu, który gwarantuje długowieczność. Do tej pory opublikowano ponad 200 badań naukowych potwierdzających skuteczność soku granatu w leczeniu wielu chorób, w tym nowotworów. Wszystko za sprawą zawartych w nim polifenoli, które są silnymi przeciwutleniaczami, a sok z granatu zawiera ich trzy razy więcej niż czerwone wino czy zielona herbata. Naukowcy z Uniwersytetu w Bostonie wykazali, że kuracja granatami jest w stanie zahamować rozwój komórek nowotworowych u chorych na raka prostaty i raka piersi.
Sok z żurawiny
Związek między jedzeniem żurawiny a leczeniem infekcji dróg moczowych wykazano po raz pierwszy w 1840 roku. Współcześnie wiemy już, że owoc ten ma także działanie przeciwdziałające nowotworom. Naukowcy z Uniwersytetu Massachusetts (USA) wykazali, że ekstrakt z żurawiny pomaga leczyć raka jelita grubego. Ponadto żurawina ochroni przed chorobami serca. Zawarte w niej związki utrudniają tworzenie się zakrzepów oraz pomagają rozszerzać naczynia krwionośne i zapobiegają ich zapychaniu.
Sok z jeżyn
Jeżyny powinny stanowić jeden z podstawowych elementów diety antyrakowej, ponieważ zawierają związki, które są inhibitorami procesów rakotwórczych, czyli spowalniają lub zatrzymują rozwój nowotworu. Są to między innymi kwas elagowy, kwasy fenolowe oraz antocyjany, które w wysokich stężeniach zapobiegają rakowi skóry. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów jeżyny zostały wpisane na listę ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), gdzie znalazły się tylko takie produkty, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu.
Sok z pomarańczy
Pomarańcza to cenne źródło witaminy C, witamin z grupy B, beta-karotenu, błonnika oraz flawonoidów, które dodatkowo wzmacniają działanie witaminy C. Na łamach magazynu „Nutrition and Cancer” przedstawiono badania, które udowadniają, że sok pomarańczowy może pomóc w zapobieganiu oraz leczenie wielu postaci raka. Takie działanie wykazują zawarte w owocach hesperydyny i naringeniny. Wykazano, że kuracja sokiem z pomarańczy zmniejsza ryzyko wystąpienia białaczki u dzieci, a także wykazuje działanie chemoprewencyjne w przypadku raka wątroby, sutka i jelita grubego.
Sok z jabłek
Na koniec jeden z najpopularniejszych owoców w Polsce: jabłko. Lubimy je i doceniamy głównie za walory smakowe, ale niewielu z nas wie, że ekstrakt z jabłek może zabijać komórki nowotworowe lepiej niż chemiczne leczenie! W tym owocu znajdują się oligosacharydy, które okazują się pomocne w leczeniu raka okrężnicy. Wykazały to badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Xi’an (Chiny). Eksperymenty pokazały, że związki wyodrębnione z jabłek (polisacharydy) zabiły 46 proc. komórek nowotworowych, wyprzedzając tym samym najczęściej stosowany lek w chemioterapii.