Jakie właściwości ma sól himalajska?
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (jedna łyżeczka). Niewiele osób jednak wie, że sól – ta w najczystszej postaci – jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania każdego żywego organizmu. Zamiast rezygnować z niej całkowicie, zastąp ją różową solą himalajską, która ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Kąpiele z dodatkiem soli
Różowa sól himalajska walczy z cellulitem, oczyszcza jelita i pomaga pozbyć się toksyn z całego organizmu. Kąpiel z dodatkiem tej soli polecana jest w szczególności osobom, u których występują podrażnienia lub choroby skórne, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby ginekologiczne oraz nawracające infekcje, takie jak katar czy przeziębienie, gdyż wzmacnia odporność. Sól w takich kąpielach działa odtruwająco na cały organizm. Pamiętaj, aby nie dodawać już żadnych innych składników. Woda z dodatkiem soli himalajskiej (solanka) pomaga pozbyć się trądziku, łuszczycy, a także grzybicy stóp.
Dieta modelek
Sól himalajska jest – zdaniem ekspertów – najzdrowszą solą, którą możemy wybrać jako dodatek do potraw. Do tego jest nieskazitelnie czysta – powstała bowiem ok. 200-250 mln lat temu, kiedy jeszcze powietrze było wolne od toksyn i zanieczyszczeń. Zawiera aż 80 cennych dla zdrowia pierwiastków śladowych i składników mineralnych, takich jak: fluor, krzem, selen, cynk, żelazo, jod czy magnez i wiele innych. Z tych względów jest bardzo ceniona przez osoby dbające o zdrowy styl życia. W jednym z wywiadów Gisele Bundchen – jedna z najpopularniejszych modelek – wyznała, że różowa sól himalajska to jedyna, której używa.
Inhalacje z soli himalajskiej
Jak powszechnie wiadomo, jodowana sól nie jest wskazana dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Różowa sól himalajska pozwala jednak unormować ciśnienie i chroni organizm przed chorobami serca i układu krążenia. Inhalacje z jej dodatkiem pomogą pozbyć się infekcji gardła i jamy ustnej, a składniki mineralne w niej zawarte pozwalają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu oraz regulują poziom wody w organizmie.
Produkt dla cukrzyków
Sól himalajska jest polecana osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ pozwala uregulować poziom cukru we krwi. Dodatkowo wzmacnia kości, dlatego warto, aby stosowały ją osoby starsze, u których ryzyko wystąpienia osteoporozy jest znacznie wyższe. Produkt wykorzystywany jest również w salonach kosmetycznych podczas zabiegów upiększających. Sól himalajska to doskonałe źródło jodu, który z powodu ciągłej erozji gleby jest towarem deficytowym. To także pierwiastek odgrywający bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Dzięki soli himalajskiej utrzymasz jod na właściwym poziomie.
Wpływa na iloraz inteligencji
Delikatny różowy kolor sól himalajska zawdzięcza zawartości makro- i mikroelementów, przede wszystkim żelaza. Według Światowej Organizacji Zdrowia aż 600 do 700 milionów ludzi na całym świecie cierpi na niedobory żelaza i liczba ta systematycznie wzrasta. Takie osoby odczuwają ciągłe zmęczenie, spadek koncentracji oraz mają mniejsze zdolności intelektualne. Badania przeprowadzone na King's College na Uniwersytecie w Londynie udowodniły także, że iloraz inteligencji brytyjskich uczennic, które nie dostarczały organizmowi odpowiedniej dawki żelaza lub cierpiały na anemię, był znacznie niższy niż u pozostałych. Miało to również wpływ na wyniki testów i egzaminów.