Sól jednak zdrowa? Nowe, kontrowersyjne badania naukowców

Zbyt duża ilość soli jest niebezpieczna dla zdrowia- to wiadomo od dawna. Teraz jednak naukowcy opublikowali badania, z których wynika, że zbyt mała ilość tego składnika w diecie może zwiększać ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.

Sól jednak zdrowa? Nowe, kontrowersyjne badania naukowcówSól jednak zdrowa? Nowe, kontrowersyjne badania naukowców
Ewa Rycerz

Co więcej, badania przeprowadzone na Uniwersytecie McMaster w Hamilton Health Sciences wykazały, że spożywanie większej ilości niż zalecane przez WHO trzy gramy soli dziennie może być korzystne dla zdrowia.

Naukowcy przeanalizowali dane ponad 130 tysięcy ludzi zamieszkałych w 49 krajach. Skupili się na relacjach pomiędzy spożywaniem sodu (soli) a zgonami spowodowanymi przez choroby serca i udar mózgu. Próbowali stwierdzić, **czy ta relacja różni się u osób z wysokim i normalnym ciśnieniem tętniczym krwi**.

Co pokazały wyniki? Niezależnie od tego, czy dany pacjent cierpiał na nadciśnienie czy nie – spożywanie zbyt małej ilości soli związane było z częstszym występowaniem ataku serca, udaru mózgu, a nawet zgonów.

Naukowcy podkreślają, że osoby z nadciśnieniem powinny ograniczyć ilość sodu, ale nie oznacza to, że mają z niej zrezygnować osoby zdrowe. Sól należy spożywać, ale w umiarkowanych ilościach.

Wniosek? W przypadku osób zdrowych, z ciśnieniem tętniczym krwi w normie, stosowanie soli należy jedynie minimalnie ograniczyć. Całkowita rezygnacja może się bowiem wiązać z większym ryzykiem wystąpienia chorób serca.

Inaczej jest w przypadku osób z nadciśnieniem. „Sercowcy” będą bardziej narażeni na zawał serca lub udar mózgu, jeśli będą spożywać duże ilości tego pierwiastka.

Ponadto, wyniki pokazują, że chociaż istnieje dolna granica spożycia sodu, której nie należy przekraczać, to szkody związane z wysokim spożyciem soli wydają się dotyczyć tylko osób z nadciśnieniem tętniczym.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka