Sos aioli - co to jest, kalorie i wartości odżywcze, zastosowanie, przepis

Sos aioli to gęsty, kremowy sos, który charakteryzuje się wyrazistym i intensywnym smakiem. Można go dodawać do burgerów, kanapek, pizzy, pieczonego mięsa jagnięcego lub wołowego, ale również do grillowanych warzyw. Jaki jest przepis na sos aioli? Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Sos aioliSos aioli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Co to jest sos aioli?

Sos aioli cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników pysznego jedzenia. Stanowi prawdziwy fundament kuchni śródziemnomorskiej, a także doskonały dodatek do potraw kuchni katalońskiej, prowansalskiej oraz sycylijskiej. Posiada jasną barwę oraz charakterystyczną majonezową konsystencję. Nazwa sosu przetłumaczona na język polski oznacza nic innego jak „czosnek i olej”.

Składnikami wykorzystywanymi do przyrządzenia popularnego sosu aioli są:

  • oliwa,
  • czosnek,
  • sok z cytryny,
  • żółtko jaja kurzego (katalońska wersja aioli nie uwzględnia użycia tego składnika).

Sos przyrządzony samodzielnie nieco różni się od sosu kupowanego w supermarkecie czy sklepie spożywczym. Nie zawiera w swoim składzie niepotrzebnych substancji konserwujących, zapachowych oraz barwiących pochodzenia chemicznego. Przygotowanie go nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, wystarczą jedynie składniki, które bez problemu można zakupić w sklepie z żywnością.

Kalorie i wartości odżywcze sosu aioli

Sos aioli w 100 gramach posiada wartość energetyczną 413 kcal. Taka porcja produktu żywnościowego zawiera w swoim składzie:

  • 1,13 g białka,
  • 43 g tłuszczów, w tym 15.9 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz 9.74 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • 4,7 g węglowodanów,
  • 0.42 g błonnika.

## Zastosowanie sosu aioli

Sos aioli posiada dość szerokie zastosowanie. Doskonale komponuje się z:

  • stekami wołowymi,
  • burgerami wołowymi,
  • burgerami warzywnymi,
  • falafelem,
  • frytkami belgijskimi,
  • jajkami ugotowanymi na twardo,
  • pieczonymi rybami,
  • małżami świętego Jakuba,
  • pieczoną jagnięciną,
  • grillowanymi warzywami,
  • świeżym pieczywem,
  • ziemniakami z grilla.

Przepis na sos aioli

Przepis na sos aioli składa się z takich składników jak:

  • czosnek (pięć ząbków),
  • żółtko kurze (jedna sztuka),
  • oliwa z oliwek (sto dwadzieścia pięć mililitrów),
  • sok z cytryny (jedna łyżeczka),
  • czarny pieprz (szczypta),
  • sól (szczypta),
  • sok z cytryny (jedna łyżeczka).

Sposób wykonania: Obierz pięć ząbków czosnku, wszystkie z nich przeciśnij przez praskę. Połącz czosnek z solą oraz kurzym żółtkiem. Całość ubij. Po chwili dodaj do składników oliwę z oliwek, pieprz, sok z cytryny. Cały czas ubijaj, do momentu uzyskania gładkiej, majonezowej konsystencji.

Pierwotna, klasyczna wersja sosu aioli znacznie różniła się od tej współczesnej. Zakładała ona użycie wyłącznie dwóch składników takich jak czosnek oraz oliwa z oliwek. Ząbki z jednego czosnku mieszano z około dwustu pięćdziesięcioma mililitrami oliwy. Do posiekanego, stopniowo ucieranego czosnku dodawano co jakiś czas odrobinę oliwy. W ten sposób można było uzyskać gęsty, kremowy sos aioli.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka