Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego
Ocet jabłkowy to jeden z podstawowych produktów niezbędnych w kuchni. Wzbogaca smak potraw, niewiele osób jednak wie, że ma również inne cenne właściwości, bardzo korzystne dla zdrowia. Wspomaga odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi, zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po ocet jabłkowy.
Produkt niskokaloryczny
Charakterystyczny, ostry smak octu jabłkowego czyni go doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Z jego pomocą można znacząco wzbogacić smak żywności. Co więcej ocet jabłkowy to produkt niskokaloryczny, który wspomaga przemianę materii, reguluje procesy trawienne, a więc sprzyja odchudzaniu.
Źródło silnych przeciwutleniaczy
W składzie octu jabłkowego znajdują się cenne dla organizmu przeciwutleniacze, które wykazują właściwości przeciwzapalne i chronią układ krwionośny. Kwas octowy zwalcza z kolei niektóre szczepy bakterii i zapobiega ich namnażaniu. Ocet uniemożliwia również rozwój grzybów i drożdży w organizmie. Obecność w codziennej diecie tego składnika chroni więc przed infekcjami.
Obniżanie poziomu cukru we krwi
Ocet jabłkowy zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę oraz przyczynia się do znaczącego obniżenia glukozy we krwi. Z tego względu ocet ten powinien stanowić stały element diety osób chorujących na cukrzycę. Dodatek octu do dań zmniejsza również ochotę na podjadanie między posiłkami.