Spróbuj jaj nie tylko od kury
Jajka od kaczki zawierają więcej białka, wapnia, żelaza i potasu niż jaja od jej koleżanki z kurnika. Są przy tym tej samej wielkości oraz smakują bardzo podobnie. W przepisach mogą być stosowane zamiennie.
Jaja indycze
Jaja indycze są mniej dostępne niż kurze. Dzieje się tak między innymi dlatego, że hodowcy bardzo cenią te ptaki. Są przy tym o połowę większe i mają bardziej kremowy smak.
Jaja gęsie
Jaja gęsie są 3 razy większe niż kurze oraz mają dużo mocniejszą skorupkę. Dzięki temu mogą posłużyć również do dekoracji, nawet jeśli mają zostać poddane obróbce.
Jaja przepiórcze
Jaja przepiórcze są o 3/4 mniejsze niż jaja kurze. Ze względu na swą wielkość oraz ciekawą, wzorzystą skorupkę mogą stanowić smaczną przystawkę bądź element dekoracyjny stołu. Co ciekawe, w Wietnamie jest to najtańszy rodzaj jajek, podczas gdy w USA uważane są za przysmak smakoszy.
Jaja strusie
Jednym strusim jajem moglibyśmy wykarmić nawet kilka osób. Stanowi ono równowartość nawet dwóch tuzinów jaj kurzych. Za to gotowanie na twardo może zająć do półtorej godziny.
Jaja emu
Jaja emu są wielkości 8 kurzych jaj. Posiadają charakterystyczny szmaragdowo-zielony kolor.
Scheda
To nieco egzotycznie wyglądające jaja, które przybierają kolory od jasnych błękitów, przez oliwkowe zielenie, do czekoladowych czerwieni. Są to jaja od kur hodowanych w gospodarstwach trzeciej generacji, które w swojej diecie spożywają dużo zielonych roślin, m.in. lucernę. Ich żółtko ma bardziej głęboki kolor oraz intensywny smak.