Stewia – warto poznać ją bliżej!

Słodsza od cukru a bez kalorii – złota roślina z Paragwaju. Warto ja poznać bliżej i zaprosić do kuchni.

Stewia – warto poznać ją bliżej!Stewia – warto poznać ją bliżej!

W Ameryce Południowej stewia znana jest ze swojego słodkiego smaku od ponad 1500 lat. Indianie Guarani i Mato Grosso nazywali ją „Kaa-Hee”, co w ich języku oznacza słodki liść. Współcześnie właściwości naturalnej stewii docenili Japończycy. Stewia do Japonii trafiła w latach 50’ ubiegłego wieku i tak się zadomowiła, że już 10 lat później zabroniono w tym kraju używania sztucznych słodzików. Obecnie Japonia to jeden z największych konsumentów i producentów stewii na świecie – używa się jej do produkcji słodyczy, lodów, gum do żucia.

Glikozydy stewiolowe pozyskiwane z liści stewii są ponad 300 razy słodsze od cukru, a przez to, że nie są przyswajalne przez organizm, nie dostarczają mu kalorii. Dzięki praktycznie zerowemu indeksowi glikemicznemu nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i nie wywołują napadów głodu. Jest naturalnym składnikiem żywności, który charakteryzuje się właściwościami przeciwutleniającymi, więc może być również stosowana w profilaktyce chorób przewlekłych: cukrzycy, otyłości, chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów.

Dzięki dostępnym różnym postaciom stewii używanie jej na co dzień we własnej kuchni nie sprawia najmniejszego problemu. Krzaczek stewii można hodować na parapecie, ale prościej jest stosować produkty w tabletkach, kryształkach czy płynie. – Zasada jest prosta: do produktów płynnych lub półpłynnych, takich jak jogurt czy budyń, najlepiej dodać stewię w płynie, której trzy krople odpowiadają jednej łyżeczce cukru. Do wypieków czy posypywania naleśników używam stewii w kryształkach, która wygląda tak samo jak cukier – mówi Beata Straszewska z centrum wiedzy o stewii Stewiarnia.pl.

Ile można zyskać, zastępując cukier stewią? Wsypując do ciasta 250 g stewii zamiast 250 g cukru, wsypuje się 0 zamiast 1000 kalorii! Warto jednak zwracać uwagę na skład produktu, który kupujemy. Produkty słodzone glikozydami stewiolowymi, w których znajdziemy również sacharozę, glukozę czy maltodekstrynę, są bardziej kaloryczne, a w dodatku mniej słodkie, przez co trzeba ich użyć jeszcze więcej.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka