Suplementy polecane w cukrzycy. Czy można nimi poprawić glikemię?

W obliczu choroby szukamy rozwiązań, które mogły by poprawić stan zdrowia i samopoczucie. Osoby chorujące na cukrzycę chcąc zmniejszyć ryzyko powikłań spowodowanych przewlekle wysokim stężeniem glukozy sięgają po suplementy, które mają poprawić wyniki badań. Należy pamiętać, że podstawą wsparcia leczenia cukrzycy, a także innych chorób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej powinna być odpowiednia dieta, a dopiero w dalszej kolejności suplementacja. Najpowszechniejszymi składnikami znajdującymi się w suplementach dla tej grupy chorych są: morwa biała, cynamon, zielona herbata, chrom, magnez czy też kwas alfa-liponowy i witamina D.

Suplementy polecane w cukrzycy. Czy można nimi poprawić glikemię?Suplementy polecane w cukrzycy. Czy można nimi poprawić glikemię?

Kwas alfa-liponowy – posiada silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, co zwiększa skuteczność niwelowania wolnych rodników. Dodatkowo związek ten bierze udział w metabolizmie składników, głównie węglowodanów i tłuszczów. Substancja ta wykazuje również działanie hipoglikemizujące, które związane jest z ograniczeniem akumulacji triacylogliceroli w trzustce, co prowadzi do uszkodzenia komórek B, zapobiega powstawaniu insulinooporności oraz zwiększa efektywność insuliny w stymulowaniu pobierania przez komórki mięśniowe glukozy, syntezy glikogenu, a także utleniania glukozy. Kwas alfa-liponowy zalecany jest przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne jako jedna z form farmakoterapii w leczeniu przyczynowym neuropatii oraz retinopatii cukrzycowej czy też schorzeń neurologicznych.

Cynamon – pochodzi z kory wiecznie zielonego drzewa. W przypadku cukrzycy zastosowanie ma szczególnie jeden z gatunków tej rośliny - Cinnamomum cassia. Badania pokazują, iż wzbogacenie diety tą przyprawą może mieć wpływ na obniżenie stężenia glukozy we krwi. Problem stanowi natomiast ustalenie dawki, ponieważ badania prowadzone są z wykorzystaniem różnych ilości i form cynamonu. Dodatkowo składnik ten wpływa na obniżenie stężenie cholesterolu całkowitego, triglicerydów oraz cholesterolu LDL. Szereg badań wskazuje, iż cynamon stosowany w ilości 1 g na dobę (ekwiwalent połowy łyżeczki do herbaty) może przynieść korzyści.

Zielona herbata – a w zasadzie jej bioaktywny składnik galusanu epigallokatechiny (EGCG) w badaniach eksperymentalnych wykazuje korzystny wpływ na redukcję masy ciała. Ponadto także bezpośrednio oddziałuje na gospodarkę węglowodanową i stabilizuje glikemię. Zaleca się spożywanie do 3 filiżanek zielonej herbaty dziennie. Należy jednak pamiętać, że zastosowanie jedynie EGCG, bez wprowadzenia w życie zaleceń dietetycznych nie przyniesie pożądanych korzyści.

Morwa biała – w liściach tej rośliny znajdziemy koncentrację substancji odżywczych m.in.: białko, błonnik pokarmowy, kwas askorbinowy, beta-karoteny, szczawiany, flawonoidy, fityniany czy kwas taninowy. Związki pozyskiwane z morwy hamują aktywność enzymów biorących udział w metabolizmie cukrów, odpowiadając za przemiany cukrów złożonych do prostych. Spowolnienie rozkładu węglowodanów w jelicie powoduje, iż jest ona wolniej wchłaniana i powoduje mniejszy wzrost glikemii poposiłkowej. Pożądany efekt uzyskuje się przy wypijaniu naparu sporządzonego z 1 g wysuszonych liści tej rośliny, które po zalaniu 100 ml wody i zaparzeniu przez około 5 minut są gotowe do spożycia. Ponadto, dzięki zawartości flawonoidów i antocyjanów korzystnie wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu LDL, zmniejszając przy tym ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Magnez – jest mikroelementem, którego zbyt niskie stężenie w organizmie przyczynia się do zaburzeń metabolizmu glukozy i insuliny. W przypadku osób chorujących na cukrzycę typu 2 i mających deficyt tego składnika, wprowadzenie suplementacji wpłynęło na poprawę wrażliwości tkanek na insulinę. W innym badaniu doustna suplementacja magnezem w ilości 250 mg tego pierwiastka wpływała również na poprawę wskaźników kontroli glikemii u pacjentów z tym samym typem cukrzycy.

Chrom – jest pierwiastkiem śladowym, który naturalnie występuje w żywności m.in.: w produktach pełnoziarnistych, zielonych warzywach, suchych nasionach roślin strączkowych, mięsie, orzechach, jajach czy drożdżach. Chrom (na III stopniu utleniania) jest składnikiem aktywującym enzymy biorące udział w metabolizmie składników. Jest on również niezbędny do efektywnego działania receptorów insulinowych. Istnieją badania wskazujące na to, iż chrom może zwiększać wrażliwość na insulinę i nasilać czynność komórek β trzustki. Większość badań wykazujących pozytywny wpływ przeprowadzona była na zwierzętach. W przypadku ludzi badania stają się niejednoznaczne.

Witamina D - wywiera pośredni wpływ na wydzielanie insuliny poprzez utrzymanie odpowiedniego stężenia jonów Ca 2+ w komórkach trzustkowych, co warunkuje odpowiednie uwalnianie insuliny.

Na rynku pojawia się coraz więcej suplementów dedykowanych osobom z cukrzycą, które mają wpływać na obniżenie stężenia glukozy we krwi. Niektóre z nich mają udowodnione działanie na poprawę parametrów gospodarki węglowodanowej, jednak tylko w połączeniu ze zbilansowaną dietą. Należy zachować szczególną ostrożność zanim sięgnie się po suplement diety, ze względu na ich synergistyczne działanie z lekami hipoglikemizującymi, co może doprowadzić do niebezpiecznego obniżenia glukozy we krwi Problemem może być również zmienność dawki oraz nieprecyzyjne informacje na temat wykorzystywanej części rośliny i formy suplementacji, a także brak odpowiednich, wieloletnich badań klinicznych.

Pomimo doniesień o potencjalnej skuteczności niektórych suplementów w leczeniu cukrzycy, wciąż głównym elementem terapii jest dieta. Odpowiednio zbilansowane plany żywieniowe, spełniające potrzeby osób z cukrzycą i nie tylko, można uzyskać w ramach abonamentu w aplikacji peater.wp.pl. Poza smacznymi planami żywieniowymi, możemy również wygenerować listę zakupów i uzyskać wsparcie doświadczonych dietetyków.

Karina Białek, dietetyk aplikacji żywieniowej Peater. W zespole Peatera odpowiada za zagadnienia z obszaru dietetyki ogólnej. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Od najmłodszych lat interesuje się wpływem żywienia na organizm człowieka, dlatego ciągle stara się poszerzać swoją wiedzę w tym temacie. Jej pasją jest gotowanie. Codziennie wertuje książki kucharskie w poszukiwaniu ciekawych pomysłów na zdrowsze wersje tradycyjnych dań. Pracując w Akademii Kulinarnej oraz cateringach dietetycznych, zdobyła wiedzę jak prawidłowo komponować posiłek, by był odżywczy i apetyczny. Wierzy, że zdrowa dieta może być smaczna i różnorodna.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka