Suszony miód. Odkrycie polskich naukowców

Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wyprodukowali innowacyjny suszony miód w proszku, który aż w 80 proc. składa się z naturalnego miodu. To doskonały składnik suplementów diety i produktów spożywczych.

Naukowcy z SGGW stworzyli nowy, lepszy suszony miód Naukowcy z SGGW stworzyli nowy, lepszy suszony miód
Źródło zdjęć: © Wikipedia

Innowacyjny sztuczny miód

Polscy naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie są autorami innowacyjnego odkrycia. Suszony miód w proszku, złożony w 80 proc. z miodu naturalnego, to niebagatelne osiągnięcie. Dostępne na rynku produkty oferowane jako miód w proszku składają się tylko w 50 proc. z miodu, który uzupełniany jest maltodekstryną. To środek niezalecany m.in. cukrzykom ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

Badacze z SGGW wyeliminowali ze składu maltodekstrynę. W jej miejsce wprowadzono nutriozę, która ma właściwości prebiotyczne. Oznacza to, że ma działanie pozytywne dla układu pokarmowego.

Zespół z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydziału Nauk o Żywności SGGW zastosował niższą temperaturę suszenia – zamiast 80 było to tylko 50 stopni Celsjusza. Umożliwiła to metoda suszenia rozpyłowego.

Zalety picia octu jabłkowego z miodem, imbirem i kurkumą

Nowy produkt można stosować jako dodatek do żywności lub suplementów diety. To dzieło dr hab. Katarzyny Samborskiej, dr inż. Aleksandry Jedlińskiej, dr. inż. Artura Wiktora i prof. dr hab. Doroty Witrowej-Rajchert.

Suszony miód - zastosowanie

Miód wykorzystywany jest szeroko w przemyśle spożywczym, od słodyczy po mięsa. Wykorzystywany jest również w produkcji leków i kosmetyków. Naturalny miód, ze względu na lepkość, rzadko jest wykorzystywany w przemyśle. Miód sproszkowany nie ma tej wady. Jednak samo wysuszenie miodu to nie jest łatwe zadanie.

Miód naturalny jest wysokokaloryczny, ale bardzo zdrowy. Zawiera witaminy A, B2, PP, żelazo, wapń, magnez, fosfor. Działa korzystnie na krtań, gardło, przyspiesza leczenie infekcji bakteryjnych i wirusowych.

Najbardziej cenione są miody spadziowe i lipowe, które mają właściwości przeciwzapalne i wykrztuśne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka