Szampan - kalorie, pamięć, serca, rodzaje
Sylwester bez toastu lampką szampana o północy nie byłby kompletny. Okazuje się, że musujący napój ma wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Szampan poprawia pamięć, ma mało kalorii i pozytywnie wpływa na serce. Poznaj zdrowotne korzyści z picia szampana.
1. Szampan - kalorie
Szampan to dobry alkohol dla wszystkich, którzy dbają o linię. Musujący trunek ma mniej kalorii niż białe czy czerwone wino. Lampka szampana ma tylko 80 kalorii, a wina – ok. 120 kalorii. Poza tym standardowy kieliszek do szampana jest mniejszy od typowej lampki na wino, przez co wypijamy go mniej.
Co najbardziej lubimy w szampanie? Bąbelki, dzięki którym pije się go lekko i przyjemnie. Mają one też zalety dla figury – musujące napoje pijemy wolniej, a przez pęcherzyki gazu szybko czujemy się pełni.
2. Szampan - pamięć
Badania potwierdziły, że konsumpcja szampana poprawia pamięć przestrzenną. Jest to zdolność do rozpoznawania otoczenia, wykonywania skomplikowanych zadań i obliczeń. To właśnie ten rodzaj pamięci osłabia się z wiekiem. Pierwsze symptomy demencji mogą pojawić się już po 40. roku życia. Kilka lampek szampana w miesiącu nie powinno przynieść szkody.
Naukowcy odkryli również, że niektóre proteiny z szampana wpływają korzystnie na pamięć krótkotrwałą. Jeśli przez 3 lata będziemy pić ten trunek, ale z umiarem, ilość protein poprawiających pamięć w mózgu wzrośnie o 200 proc. Taki wzrost przekłada się na udoskonalenie funkcji poznawczych.
3. Szampan - serca
Mało kto z nas wie, że szampan jest tak samo dobry dla serca, jak czerwone wino. Szampan wytwarza się zarówno z białych, jak i czerwonych winogron. W skórce tych owoców zawarty jest resweratrol – przeciwutleniacz, która chroni przed uszkodzeniami naczynia krwionośne, obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega tworzeniu się zakrzepów.
W szampanie zawarte są również polifenole, które chronią serce. Antyoksydanty te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi, co redukuje ryzyko zawałów i udarów. Warto więc od czasu do czasu zamienić lampkę wytrawnego czerwonego wina na kieliszek musującego szampana.
4. Szampan - rodzaje
Większość z nas zna tylko musujące wina, ponieważ prawdziwy szampan należy do najdroższych alkoholi na świecie. Czy tańsze odpowiedniki mają takie same właściwości? Okazuje się, że tak – zarówno hiszpańska Cava, jak i włoskie Prosecco mają bardzo dużo dobrych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Z powodzeniem możemy więc pić odpowiedniki szampana i korzystać z prozdrowotnych zalet tego trunku.
Toast wzniesiony lampką szampana w Sylwestra to sposób na uroczyste przywitanie Nowego Roku. Musujące wino można pić częściej niż tylko raz w roku. Zyska na tym nasza pamięć, serce i sylwetka. Zdarza wam się pić szampana częściej, czy to trunek zarezerwowany wyłącznie na ostatni dzień roku?