- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Tarta na obiad czy na deser? Którą dziś wybierzesz?
Maliny to jedne z najcenniejszych i najzdrowszych letnich owoców. Włączenie ich do codziennej, lekkiej diety oczyści organizm i uzupełni niedobór witaminy C. Nie musisz jednak traktować ich jako przekąski między posiłkami. Przygotuj tartę z malinami i mascarpone, która będzie doskonałą alternatywą dla ciężkich, kremowych ciast. Spróbuj, a przekonasz się, że podniebienie niejednego niejadka zostanie podbite – Aleksandra Miłosz.
Śmietanę zmiksowałam na sztywno, dodałam mascarpone i wyłożyłam na ostudzony spód. Rozłożyłam maliny i... było mi mało. Dlatego posypałam wszystko wiórkami kokosowymi, a wierzch polałam roztopioną czekoladą. Ponieważ roztopiłam ją razem z olejem kokosowym, całość wyszła jeszcze bardziej kokosowa.
Tarta ze śliwkami, gruszkami i bezą
Tarta ze śliwkami i gruszkami doskonale sprawdzi się jako lekarstwo na chandrę z powodu mijającego lata. Podana z kubkiem gorącej herbaty stanowić będzie przyjemny sposób na spędzenie długiego, nieco chłodnego wieczoru. Jeśli w dodatku jesteś łasuchem, który uwielbia słodkości, na wierzch tarty wyłóż ubite białka, z których po upieczeniu powstanie pyszna, lekka beza – Aleksandra Miłosz.
Piękna i pyszna tarta na niepogodę. Mam gdzieś, że szaro, że buro! Jest w tym jakieś piękno, chociażby… graficzne. Sfumato za oknem w tym roku jakoś wyjątkowo mnie zachwyca!
Tarta z bananami i budyniem
Kochasz połączenie czekolady i bananów zanurzonych w budyniowym kremie? Tarta bananowa to deser idealny dla ciebie! W dodatku wykorzystanie budyniu własnej roboty pozwoli ci na skontrolowanie ilości dodanego cukru. Kakaowy spód możesz przygotować na bazie bezglutenowej mąki kokosowej. Jak się okazuje, deser wcale nie musi być niezdrowy - Aleksandra Miłosz.
Tartę z budyniem i owocami robię na 2 sposoby - albo z gotowym kupnym budyniem w proszku albo sama robię prosty domowy budyń i dodaję do niego albo mielone orzechy albo wiórki kokosowe jak w przypadku dzisiejszej tarty z bananami. Oczywiście tarta z budyniem domowej roboty jest o wiele smaczniejsza i to nie tylko dlatego, że to domowej roboty, po prostu tak już jest!
Tarta z masłem orzechowym i precelkami
Słona czekolada? Czemu nie?! Jeśli i ty lubisz nietypowe połączenia smaków, z pewnością spodoba ci się pomysł na przygotowanie tarty ze słonym masłem orzechowym i precelkami. Taka tarta to także doskonały pomysł na szybki do przygotowania deser, który zaskoczy niezapowiedzianych gości – Aleksandra Miłosz.
Nietypowa tarta o ciekawej kompozycji smakowej. Znajdziecie w niej pyszny krem z masła orzechowego i serka kremowego, słone precelki i czekoladę. Tartę przygotowuje się bez pieczenia, na chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych i czekolady. Całość smakuje bardzo dobrze.
Tarta z klopsikami i czosnaczkiem pospolitym
Tarta z klopsikami to letnia alternatywa dla uwielbianych przez wszystkich, jednak nieco ciężkich dla żołądka kotletów mielonych. Jej smak jest świeży, a sama tarta sycąca i po prostu przepyszna. Jeśli więc twoja rodzina odmawia jedzenia tradycyjnych dań, zaserwuj im taką tartę, a przekonasz się, że poproszą o dokładkę – Aleksandra Miłosz.
Kruchusieńkie ciasto, bardzo smaczny farsz z lekką nutą czosnku, bo dodałam liście czosnaczka pospolitego i warzywa, a na wierzchu zapieczone klopsiki. Mogę tylko powiedzieć, że tarta zniknęła w mgnieniu oka, bo była przepyszna!
Tarta z chorizo, pomidorkami i rukolą
Kuchnia hiszpańska należy do twoich ulubionych? Jeśli tak, to doskonałą propozycją na lekki obiad będzie tarta z hiszpańską kiełbasą chorizo, pomidorkami koktajlowymi i lekko orzechową rukolą. Jej przygotowanie zajmie tylko godzinę, a podanie z białym schłodzonym winem pozwoli przenieść się wspomnieniami do wakacji – Aleksandra Miłosz.
Ekspresowa tarta z ciasta francuskiego z chorizo i pomidorkami to pomysł na pyszną przekąskę, jej smak podkreśla cudowny sos na bazie sera pleśniowego. Tarta jest świetna i bardzo łatwa w przygotowaniu.
Tarta z sosem a la bolognese
Jeśli od kuchni hiszpańskiej wolisz tę włoską, to w ramach lekkiej kolacji przygotuj tartę z sosem a la bolognese. Jej przygotowanie to tylko 1,5 godziny, a już jeden kawałek zaspokoi nawet największy głód na długi czas. Zamiast suszonej bazylii i oregano dodaj świeże zioła, a przekonasz się, że smak i aromat potrawy będzie dużo bogatszy – Aleksandra Miłosz.
Proste, kruche ciasto i nadzienie jak do bolognese. Łatwa, pyszna i syta, na obiad, na kolację, dla znajomych. Zapraszam.
Tarta ze szpinakiem i kozim serem
Smak świeżego szpinaku zestawiony z lekko słonym smakiem sera koziego – czy może być coś lepszego? Jeśli w dodatku składniki te połączymy z kwaśną śmietaną, to uzyskamy farsz do lekkiej tarty rodem z kuchni francuskiej. Jeśli jednak ser kozi nie należy do twoich ulubionych, z powodzeniem możesz zastąpić go grecką fetą lub włoską mozzarellą – z oboma rodzajami tarta będzie smakować wyśmienicie – Aleksandra Miłosz.
Tarta, którą bardzo lubię, bo połączenie szpinaku i koziego sera jest dla mnie fantastyczne. Taką tartę można jeść i na ciepło, i na zimno, można ją podać na obiad lub kolację.