Te produkty zawsze powinny być na talerzu razem

Łączenie niektórych produktów spożywczych może znacząco zwiększyć ich wartości odżywcze. To bardzo ważne, aby niektóre spośród nich znajdowały się razem na jednym talerzu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa AllAnd / CC BY

/ 8Szpinak i cytryna

© Zdjęcie autorstwa Tom Ipri / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Szpinak jest bogatym źródłem żelaza, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przed spożyciem tego produktu warto skropić go odrobiną soku z cytryny. Sok ten zawiera witaminę C, która poprawia wchłanianie żelaza w układzie pokarmowym.

/ 8Pomidory i oliwa z oliwek

© Zdjęcie autorstwa Anelka / CC BY

W pomidorach znajdują się korzystne dla naszego zdrowia karotenoidy oraz silny przeciwutleniacz – likopen. Warto jednak pamiętać o tym, że składniki te są rozpuszczalne w tłuszczach i organizm może je przyswoić jedynie wtedy, gdy do pomidorów dodamy odrobinę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Poza tym, ta grupa olejów sprzyja obniżeniu ciśnienia, poziomu cholesterolu we krwi oraz chroni nasz organizm przed chorobami nowotworowymi.

/ 8Ryby i curry

© Zdjęcie autorstwa Romi/ CC BY

Wszyscy doskonale wiemy, że ryby stanowią źródło dobrych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych. Mogą one przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Przyrządzając dania rybne warto doprawić je odrobiną przyprawy curry. Przyprawa ta wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz antyrakowe.

/ 8Mieszanka owoców

© Zdjęcie autorstwa LoggaWiggler / CC BY

W owocach znajdują się rozmaite przeciwutleniacze, które mogą zwiększyć mechanizm obronny organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, a nawet ograniczyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Sałatka owocowa to doskonały sposób na zwiększenie wartości odżywczych pochodzących z owoców.

/ 8Wartości odżywcze, a sposób przyrządzania potraw

© Zdjęcie autorstwa Steven Depolo / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

W zależności od sposobu przyrządzania danych potraw, może się zmieniać zawartość poszczególnych składników odżywczych zawartych w konkretnych produktach spożywczych. Można przechowywać i gotować żywność w taki sposób, aby zachowała ona jak najwięcej cennych dla naszego organizmu składników.

/ 8Obieranie warzyw i owoców

© Zdjęcie autorstwa bykst / CC BY

Wiele osób przed spożyciem warzyw czy owoców obiera je ze skórki. Niestety w ten sposób pozbywamy się sporej ilości witamin, które znajdują się tuż pod skórką tych produktów roślinnych. Z tego względu zamiast obierać je ze skóry, lepiej dokładnie umyć i zjeść w całości.

/ 8Gotowanie

© Zdjęcie autorstwa jona3 / CC BY

Niektóre witaminy zawarte w warzywach są rozpuszczalne w wodzie. W związku z tym, w trakcie gotowania w wodzie produkty te tracą wiele cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Można temu zapobiec gotując warzywa na parze.

/ 8Pieczenie i smażenie produktów białkowych

© Zdjęcie autorstwa photo.andersson.es / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

W trakcie pieczenia i smażenia mięsa czy ryb, zazwyczaj stosujemy spore ilości tłuszczu. Niestety na skutek tego znacząco zwiększamy wartość kaloryczną danego produktu spożywczego. Co więcej, potrawy często ulegają przypaleniu i z tego względu niestety stają się one dla nas rakotwórcze. Lepiej przyrządzać mięsa różnego rodzaju na parze bądź piec je w worku foliowym bez użycia tłuszczu.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka