Tłusty Czwartek może się odbić na na naszym zdrowiu. Sprawdź, co dzieje się z organizmem, gdy zjesz pączka?

Polacy w Tłusty Czwartek są jak na haju. Po zjedzeniu produktów zawierających dużą ilość cukru następuje wzrost poziomu serotoniny i dopaminy, które są nazywane hormonami szczęścia. Podczas jednego z eksperymentów, który był prowadzony na szczurach naukowcy potwierdzili, że duża ilość cukru powoduje w mózgu zmiany podobne jak po zażyciu narkotyków.

W Tłusty Czwartek wielu licytuje się, kto tego dnia zjadł więcej lukrowych słodkości. Mówi się, że tradycja zobowiązuje i że tego dnia można sięgać po słodkości bez żadnych wyrzutów sumienia. Czy aby na pewno?

Zobacz także: Dlaczego węglowodany są tak uzależniające?

Na następnym slajdzie zobaczysz wideo.

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock
Katarzyna Grzęda-Łozicka

/ 55 minut po zjedzeniu pączka

Cukier zawarty w pączku zaczyna rozkładać się w jamie ustnej. Jego drobinki łączą się z bakteriami odpowiadającymi m.in. za rozkład cukru. Efekt? Powstają kwasy rozpuszczające szkliwo zębów. Jednym słowem próchnica dostaje od nas zielone światło.

Już po 5 minutach od zjedzenia pączka pH spada poniżej wartości krytycznej, czyli 5,5. Od tego czasu do momentu zneutralizowania poziomu pH przez ślinę mija ok. 30-60 min. W tym czasie nasze zęby są szczególnie narażone na działanie szkodliwych kwasów.

Tymczasem niewielu z nas pamięta o tym, aby po zjedzeniu słodkiego pączka umyć zęby.

/ 510-20 minut po zjedzeniu pączka

Obraz
© iStock

Cukry trafiają do jelita cienkiego. Przenikają do krwiobiegu. Teraz w organizmie zaczyna się szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Trzustka produkuje insulinę, jako odpowiedź na zwiększenie stężenia glukozy we krwi.

Jesteśmy w fazie "pączkowej euforii". Cukier powoduje uwalnianie dopaminy, czyli hormonu szczęścia, a my odczuwamy przyjemność.

Część cukrów zostanie przekształcona w energię, reszta zostanie przetransportowana do komórek tłuszczowych. Pączek jest dla organizmu jak cukrowa bomba, to powoduje gwałtowną reakcję obronną. W skutek tego wzrasta poziom kortyzolu i epinefryny, tak samo jak w sytuacji silnego stresu. Efekt? Podwyższone ciśnienie i przyspieszona praca serca.

Na następnym slajdzie zobaczysz wideo.

/ 540 minut po zjedzeniu pączków

Po 40 minutach od słodkiej uczty następuje gwałtowny spadek formy. Organizm zaczyna być "na głodzie". Po szybkim cukrowym pobudzeniu następuje spadek energii. Może to wywoływać senność, gorszy nastrój, ból głowy i słabe samopoczucie.

Po endorfinach nie ma już śladu. Gwałtowne wahania glikemiczne wywołują ogólny spadek energii i uczucie tzw. "zjazdu".

/ 5Godzinę później

Obraz
© iStock

Gwałtowne wzrosty i spadki poziomu hormonów w skutek zmian stężenia cukru we krwi mogą się odbić na kondycji układu immunologicznego. To oznacza, że jesteśmy bardziej podatni na działanie bakterii i wirusów. Wszystko zależy oczywiście od tego, na jak duże pączkowe szaleństwo sobie pozwolimy.

Eksperci szacują, że stan obniżonej odporności może się utrzymywać nawet przez 5 godzin po pączkowej uczcie.

Jeden dzień pączkowego szaleństwa może się odbijać na kondycji naszego organizmu przez długi czas. Typowy pączek to ok. 330 kalorii. Zawiera ok. 12 g tłuszczu i 48 g węglowodanów.

Zobacz także: Wpływ diety na odporność

/ 5Uwaga na zęby i zbędne kilogramy

Obraz
© iStock

Ciężkostrawne potrawy wymagają od wątroby i trzustki wzmożonej pracy. To odbija się na ich obniżonej skuteczności w pełnieniu innych funkcji w naszych organizmie i wydłuża proces trawienia. Efekt? Mogą pojawić się dolegliwości gastryczne.

Pączków powinny bezwzględnie unikać osoby, które mają problemy z trzustką i wątrobą oraz chorzy na cukrzycę. Ze wzlędu na obecność drożdży mogą one wywołać również przykre dolegliwości u osób, które mają refluksowe zapalenie przełyku.

Jak duże jest zagrożenie? Jedno z badań prowadzonych przez naukowców z kanadyjskiego Universytetu Alberty wykazało, że już dwa dni diety o wysokiej zawartości cukru mogą być groźne dla naszego organizmu.

Jak wykazali naukowcy podczas eksperymentu na myszach, zwierzęta już po dwóch dniach diety o wysokiej zawartości cukru były bardziej narażone na zapalenie jelita grubego w porównaniu z osobnikami, które jadły zdrowo.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka