To podobno najstarsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko miażdżycy, raka, obniża cholesterol

Cebulę dymkę warto włączyć do swojej diety nie tylko ze względu na walory kulinarne, ale również z powodu wielu prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto zawsze mieć pod ręką najstarsze warzywo świata.

Jakie właściwości ma cebula dymka?Jakie właściwości ma cebula dymka?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Kamil S. Sikora

Co kryje w sobie najstarsze warzywo na świecie?

Cebula dymka była znana i ceniona już starożytnej Azji. Jedno z najstarszych warzyw na świecie doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do zup, sałatek, kanapek, dań mięsnych oraz potraw z ryżu i makaronu.

Poza tym jest łatwo dostępna, stosunkowo tania i posiada szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości, które zawdzięcza zawartości wielu cennych składników. Możesz ją również posadzić na parapecie, w ogrodzie i na działce. Znajdziemy w niej m.in.: witaminę C i K, witaminy z grupy B, miedź, potas, fosfor, żelazo, błonnik pokarmowy, kwercetynę, kemferol i allicynę.

Dlaczego warto jeść cebulę dymkę?

Regularne sięganie po cebulę dymkę podnosi odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, usprawnia pracę układu nerwowego i krwionośnego oraz wzmacnia kondycję skóry, kości i dziąseł.

Poza tym cebula dymka pomaga wyregulować ciśnienie krwi, przyspiesza perystaltykę jelit, wymiata zalegające w nich złogi pokarmowe i zapobiega zaparciom. Obecne w niej przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, niszczą szkodliwe wolne rodniki i spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu.

Warto wspomnieć, że cebula dymka obniża zbyt wysokie stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL we krwi. Dzięki temu zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się zmian miażdżycowych i wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka