Trendy żywieniowe na 2017 rok
Nowy rok zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim - nowości w kuchni. To, o czym w tym roku mówiło się jeszcze z pewną dozą nieśmiałości, w roku przyszłym wkroczy nie tyle na salony, co do kuchni prawie każdej pani domu. Eksperci przewidują, że będziemy jeść jeszcze bardziej zdrowo, coraz bardziej smacznie i dietetycznie. Postawimy na nawadnianie, przyprawy i dobroczynne właściwości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. A wszystko w dość oryginalnej wersji.
Woda probiotyczna
O ile rok 2016 był rokiem probiotycznej czekolady, o tyle w 2017 furorę zrobi woda probiotyczna. To nic innego, jak woda z dodatkiem flory bakteryjnej, mającej pozytywny wpływ na pracę całego organizmu. Po co łykać tabletki, skoro można probiotyki pić?
Jak mówi Emilia Kołodziejska, dietetyk, probiotyki są bardzo korzystne dla zdrowia i powinniśmy je zażywać. Najlepiej jeśli przyjmujemy konkretne probiotyki w konkretnym celu. Zalecałabym więc zrobienie badań mikroflory, aby określić, które szczepy bakterii są dla nas w tym momencie najbardziej korzystne.
Ekspertka ostrzega, że takiej wody nie powinny pić chorzy na cukrzycę. - W składzie wody probiotycznej znajdują się cukry proste, których jedzenie dla cukrzyków jest niewskazane - wyjaśnia.
Glony morskie
Są źródłem dużej ilości wapnia, żelaza, jodu oraz przeciwutleniaczy. Algi morskie doskonale mogą służyć zdrowiu i uzupełniać niedobory składników odżywczych, ale pod jednym, bardzo ważnym warunkiem. - Bardzo ważne jest to z jakiego źródła pochodzą algi, ponieważ jeśli hodowane są w niewłaściwych warunkach mogą zawierać rtęć, ołów i toksyny - zauważa Emila Kołodziejska, dietetyk. - Ponadto osoby, które mają problemy z tarczycą nie powinny na własną rękę pożywać tych roślin, ani tabletek, które je zawierają. Może to pogorszyć ich stan zdrowia, dlatego należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem - radzi.
Ogromną zaletą glonów morskich jest także duża zawartość kwasów z grupy omega-3. Substancje te wspomagają odporność, wpływają na ostrość widzenia, walczą z chorobami układu krążenia oraz wspomagają pracę mózgu. Niezbędne są także dzieciom.
Woda arbuzowa
Woda arbuzowa była nowością w 2016 roku, jednak to właśnie rok 2017 stoi przed nią otworem. Doskonała po treningu i w czasie upałów. Nawadnia organizm i dostarcza mu wielu niezbędnych mikro- i makroelementów.
Woda arbuzowa stała się popularna dzięki Taylor Swift, Beyoncé i Chrissy Teigen, które piją ją po każdym wysiłku fizycznym. Napój bogaty jest w minerały oraz witaminę C, magnez, potas i wapń. Istotną rolę odgrywa w niej także likopen, naturalny przeciwutleniacz o właściwościach antynowotworowych i regulujących poziom cholesterolu.
Co o wodzie arbuzowej sądzą dietetycy? - Ma ona podobne właściwości do arbuza, lepiej więc zjeść świeży jego kawałek - mówi Emila Kołodziejska.
Kurkuma
Kurkuma nie jest nowością na polskich stołach. Jednak to właśnie w 2017 roku szykuje się wielki powrót tej przyprawy. - Jak najbardziej ją polecam, ale wersji naturalnej czyli jako przyprawę, a nie jako kapsułki, chyba że wchodzi w skład leku, który zapisał nam lekarz. Kurkuma jest przeciwutleniaczem, zwiększa odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie - wyjaśnia Emilia Kołodziejska.
I zaraz dodaje, by uważać na to, co kupujemy. - Nieuczciwi producenci dodają do zmielonej kurkumy inne substancje, aby sprzedać mniej kurkumy po tej samej cenie. Uważajmy na to, kupujmy z dobrych źródeł - radzi.
Orzechy tygrysie
Jeśli jesteś na diecie paleo, prawdopodobnie wiesz, czym są orzechy tygrysie. W istocie są to migdały ziemne, wyglądem przypominające skórę tygrysa. Człowiekowi znane są od tysięcy lat. Naturalnie rosną w Afryce i śródziemnomorskim rejonie Europy.
Orzechy tygrysie były w 2016 roku przedmiotem badań naukowych. Eksperci ze Stanów Zjednoczonych stwierdzili, że są one bogate w wapń, magnez oraz regulujący pracę jelit błonnik. Zmielone na mąkę mogą być dodatkiem do wypiekania chleba lub ciast. Taka mąka nie zawiera glutenu, dlatego też będzie doskonała dla osób chorych na celiaklię.