Uczta dla podniebienia i oczu – ty też możesz stworzyć niebanalny tort
Nie przypadkiem zwykło się mawiać, że dzieci pożerają smakołyki wzrokiem. Ten okraszony pralinami, kolorowymi drażami, m&m'sami i całym mnóstwem innych słodkości tort z powodzeniem może stanąć w szranki z najbardziej wymyślnymi prezentami. Idę o zakład, że szala zwycięstwa przechyli się na stronę tego oto cuda – Anna Kołodziejczyk.
Doszłam do wniosku, że trzeba trochę zrównoważyć bardzo słodką dekorację, więc środek powinien być lekki i nie za słodki. Stanęło na czekoladowym biszkopcie, śmietanowej masie, brzoskwiniach i borówkach.
Tort Red Velvet
Ocet i maślanka to ostatnie, co przychodzi ci do głowy na myśl o pysznym torcie? Najwyższa pora pozbyć się uprzedzeń i pozwolić sobie na małe szaleństwo w najlepszym stylu. Okryj sekret receptury przybyłej wprost zza oceanu i daj się uwieść sile czerwonego aksamitu – Anna Kołodziejczyk.
Jest wiele historii jego powstania lecz najpopularniejsza mówi, że w czasach kryzysu dodawano do ciast sok z buraka, który sprawiał, że wypiek był słodszy (cukru brakowało) i bardziej wilgotny (co nadawało aksamitną konsystencję).
Tort kanapkowy
Nie pozwól sobie wmówić, że skoro nie przepadasz za słodkościami, nie masz prawa delektować się smakiem tortu z prawdziwego zdarzenia. Bo kto powiedział, że rozpływająca się w ustach masa nie może zostać zastąpiona pasztetem drobiowym, kakao soczystymi oliwkami, a kolorowa posypka papryką i korniszonami? Voilá! - Anna Kołodziejczyk.
To jak będzie wyglądał i jak smakował zależy od was, przy przygotowywaniu takich tortów nie ma żadnych granic ani barier. Liczy się efekt i smak.
Tort lodowy kawowo-bezowy
Kawa, bezy i lody – trio, które rozbudzi zmysły nawet najbardziej wymagającego wirtuoza smaków. Propozycja idealna na upalne, leniwe popołudnia - przyjemnie połechta nasze kubki smakowe, a jednocześnie pozwoli się nieco orzeźwić. Nietypowo, jak na deser, prawda? - Anna Kołodziejczyk.
Wytrawny smak kawowy przełamany bezą – idealnie.
Tort Leśny Mech
Każdy solenizant w tym wyjątkowym dla siebie dniu zasługuje na to, by uchylić mu rąbek nieba. A gdyby tak zaserwować mu skrawek natury w nieco innym wydaniu? Proponujemy tort, który pozwoli poczuć atmosferę lasu – tak w duszy, jak i na języku – Anna Kołodziejczyk.
Tort na bazie popularnego ciasta ze szpinakiem. Spokojnie, nie jest on wyczuwalny w smaku, barwi jedynie w naturalny sposób ciasto na śliczny zielony kolor.
Tort tęczowy ombre
Jesteś na bieżąco z modowymi trendami? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby swoją pasję wykorzystać w kuchni i przygotować tort, który urzeknie każdą fashionelkę. Niebanalny wzór idzie w parze z nieziemskim smakiem. Takiej uczty nie zapomnisz na długo – Anna Kołodziejczyk.
Odkąd zobaczyłam zdjęcia tortów pod nazwą "Ombre petal cake", które wyglądały jak otoczone delikatnymi płatkami, czekałam na okazję, by móc sprawdzić się w zrobieniu tego tortu. I możecie mi wierzyć, było warto spędzić przy nim pół nocy.
Tort rakieta kosmiczna
To gratka dla każdego małego (i dużego) wielbiciela podróży kosmicznych. Prawdziwie nieziemski smak zapewni duża ilość czekolady wzbogaconej nutką orzechów. Obok takiego połączenia nie można przecież przejść obojętnie. Zwłaszcza jeśli połączymy je z aksamitną masą budyniową. Standard w wydaniu całkowicie niestandardowym – Anna Kołodziejczyk.
Trójwymiarowy tort w kształcie rakiety kosmicznej. Tort składa się z 5 czekoladowych ciast upieczonych w tortownicy, odpowiednio przyciętych i przełożonych masą budyniową.