"Unikajmy, kiedy można unikać". Małgorzata Nagat o oleju palmowym (WIDEO)

"Unikajmy, kiedy można unikać". Małgorzata Nagat o oleju palmowym (WIDEO)"Unikajmy, kiedy można unikać". Małgorzata Nagat o oleju palmowym (WIDEO)
Źródło zdjęć: © materiał własny

Olej palmowy jest często przedstawiany jako największy wróg osób chcących odżywiać się zdrowo. Czy słusznie? Jest to przecież produkt, który stanowi niemal połowę produkcji olejów roślinnych na świecie.

Nie ma jednego oleju palmowego

Pod nazwą olej palmowy (lub tłuszcz palmowy) mogą tak naprawdę kryć się rożne produkty. Może to być olej z ziarna palmy oleistej. Na pierwszy rzut oka przypomina olej kokosowy, z tą różnicą, że ma żółtawy odcień. Uzyskuje się go z jasnych pestek owocu palmowego.

Może to być również olej z miąższu palmy oleistej. W stanie surowym ma intensywny, pomarańczowy kolor. Wszystko przez dużą zawartość karotenoidów. Po przetworzeniu zmienia kolor na biały. Już w tej postaci może być używany w kuchni, ale zazwyczaj przetwarza się go dalej, by uzyskać oleinę palmową i stearynę.

Olej palmowy

Ostatnim rodzajem jest częściowo utwardzony tłuszcz palmowy. Jest to ciało stałe, które ma znacznie większą odporność na działanie wysokiej temperatury. To właśnie proces utwardzania sprawia, że w tłuszczu zaczynają powstawać kwasy tłuszczowe trans, które mają negatywny wpływ na organizm.

Niezdrowy tłuszcz

Olej palmowy jest tłuszczem nasyconym, a te spożywane często i w nadmiarze są jednym z powodów rozwijania się wielu chorób serca. Są również jednym ze składników odpowiedzialnych za rozwój otyłości. Surowy olej palmowy nie jest groźny dla zdrowia. Dopiero jego utwardzona wersja ma bardzo zły wpływ na nasz organizm. Wszystko przez proces uwodorniania oleju, którego produktem ubocznym są niebezpieczne tłuszcze trans.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka