Wady i zalety spożywania fasoli

Z badań wynika, że osoby spożywające warzywa strączkowe obarczone są niższym ryzykiem chorób serca, a wszystko za sprawą fitoskładników. Związki te znane są bowiem z korzystnego wpływu na serce.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie fasoli / Shutterstock

/ 7Skuteczne odchudzanie

Obraz
© Zdjęcie fasoli / Shutterstock

Fasola zawiera błonnik, który przyczynia się do uczucia sytości i wolniej podnosi stężenie cukru we krwi. W ten sposób dłużej czujemy się najedzeni i utrzymujemy stały poziom energii.

/ 7Mniejsze ryzyko nowotworów

Obraz
© Zdjęcie fasoli / Shutterstock

Fasola zawiera szereg związków chemicznych o właściwościach przeciwnowotworowych. Najkorzystniejsze pod tym względem są izoflawony i fitosterole.

/ 7Niższy poziom cholesterolu we krwi

Obraz
© Zdjęcie fasoli / Shutterstock

Fasola dostarcza organizmowi rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi. Jak wskazują specjaliści, spożywanie ok. 10 g fasoli dziennie prowadzi do redukcji poziomu cholesterolu LDL o 10%.

/ 7Zaburzone wchłanianie witamin

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

Fasola może zaburzać absorpcję beta-karotenu i witamin B12 oraz D. Problemy są najbardziej prawdopodobne po ugotowaniu warzywa – gorąca temperatura aktywuje większość negatywnie oddziałujących substancji znajdujących się w fasoli.

/ 7Częste migreny

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Niektóre warzywa strączkowe mogą prowadzić do migren i reakcji alergicznych. Jeżeli podejrzewasz, że działają na ciebie w tak negatywny sposób, skonsultuj się z lekarzem, który stwierdzi, czy powinny zostać wykluczone z diety.

Zobacz także: Migrena to nie jest zwykły ból głowy

/ 7Wyższe ciśnienie tętnicze

Obraz
© Zdjęcie pomiaru ciśnienia / Shutterstock

Fasola może wchodzić w szkodliwe interakcje z niektórymi lekami. W połączeniu z inhibitorami monoaminooksydazy, stosowanymi w leczeniu depresji, może wpływać na podwyższenie ciśnienia tętniczego.

/ 7Częste gazy

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Regularne spożywanie fasoli przyczyniać się może do występowania gazów. Aby zminimalizować ryzyko dolegliwości, w czasie gotowania zmieniaj wodę i zawsze płucz fasolę z puszki.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka