Naukowcy potwierdzają. Hamuje namnażanie i rozwój komórek rakowych

Rak jelita grubego jest drugim najczęściej występującym nowotworem złośliwym w Polsce, zaraz po raku płuca. Zachorowalność na niego wciąż rośnie. Jak wynika z danych organizacji EuropaColon, rocznie diagnozę słyszy ok. 20 tys. Polaków.

Co więcej, ten typ nowotworu stale wykrywany jest za późno, przez co ograniczone jest jego całkowite wyleczenie.

Zachorowaniom można jednak w pewnym stopniu zapobiegać. Kluczem jest tutaj dieta. Bogata w błonnik, warzywa i owoce, pomoże zmniejszyć ryzyko. Co jednak jeść? Wybraliśmy kilka produktów, którym warto sie przyjrzeć.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz także: Główna przyczyna zapalenia trzustki. Zmian nie da się cofnąć

(123rf) Rak jelita grubego coraz częściej dotyka też młodych osób(123rf) Rak jelita grubego coraz częściej dotyka też młodych osób
Źródło zdjęć: © (123rf) Rak jelita grubego coraz częściej dotyka też młodych osób

/ 4Czosnek

Stosujemy go zazwyczaj w profilaktyce przeziębień, ale czosnek to także warzywo antyrakowe. Główka czosnku zawiera ok. 200 aktywnych biologicznie składników.

Swoje właściwości antyrakowe czosnek zawdzięcza m.in. siarce, glutationowi i cysteinie. To silne przeciwutleniacze, hamujące proces rozwoju już istniejących guzów i zapobiegające tworzeniu się nowych. Z kolei allicyna wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwwirusowe i antynowotworowe.

Regularne spożywanie czosnku jest bardzo istotne z punktu widzenia profilaktyki nowotworowej. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały, że kobiety, które jadły czosnek co najmniej raz w tygodniu były o połowę mniej narażone na raka jelita grubego niż panie, które tego nie robiły.

Z kolei z przeglądu badań prowadzonych do 2000 roku wynika, że osoby jedzące regularnie czosnek są aż o 2/3 mniej narażone na ten typ nowotworu od osób, które nie jedzą go wcale.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Jabłko

Lubisz jabłka? To dobrze się składa. Jedz je regularnie. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Te owoce to nie tylko źródło witaminy C i błonnika. Są także bogactwem flawonoidów, naturalnych antyoksydantów. Ich działanie przeszkadza w postawaniu komórek nowotworowych i mnożeniu się ich. Regularne spożywanie jabłek obniża ryzyko choroby. Dowiedli tego eksperci z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Warzywa kapustne

Warzywa kapustne mają korzystny wpływ na cały organizm. Zawierają m.in. błonnik, dzięki czemu usprawniają proces trawienia i poprawiają pracę jelita grubego.

Naukowcy z brytyjskiego Medical Research Council twierdzą, że zawarty w warzywach kapustnych (brukselka, brokuły, kapusta i inne) sulforafan także wykazuje działanie ochronne. Substancja zmniejsza ryzyko raka okrężnicy.

Podobne właściwości wykazują także glukozynolaty, czyli związki glikozydowe, w których skład wchodzi siarka. W organizmie mogą one przekształcić się w izotiocyjany czy olejki gorczyczne, które również zmniejszają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy i odbytu.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz także: Po jedzeniu boli cię głowa? Znamy winowajcę

/ 4Marchewka

Marchewka zawiera beta-karoten.
Marchewka zawiera beta-karoten. © (123rf) Marchewka zawiera beta-karoten.

Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Niestety, często nie doceniamy jej właściwości.

Tymczasem beta-karoten zawarty w marchwi i innych warzywach o pomarańczowym miąższu (np. dynia i batat) wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka.

Korzeń marchewki zawiera także witaminę B6, która wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe.

Zobacz także: Co robić, żeby nie zachorować na alzheimera?

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka