Naukowcy potwierdzają. Hamuje namnażanie i rozwój komórek rakowych
Rak jelita grubego jest drugim najczęściej występującym nowotworem złośliwym w Polsce, zaraz po raku płuca. Zachorowalność na niego wciąż rośnie. Jak wynika z danych organizacji EuropaColon, rocznie diagnozę słyszy ok. 20 tys. Polaków.
Co więcej, ten typ nowotworu stale wykrywany jest za późno, przez co ograniczone jest jego całkowite wyleczenie.
Zachorowaniom można jednak w pewnym stopniu zapobiegać. Kluczem jest tutaj dieta. Bogata w błonnik, warzywa i owoce, pomoże zmniejszyć ryzyko. Co jednak jeść? Wybraliśmy kilka produktów, którym warto sie przyjrzeć.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Główna przyczyna zapalenia trzustki. Zmian nie da się cofnąć
Czosnek
Stosujemy go zazwyczaj w profilaktyce przeziębień, ale czosnek to także warzywo antyrakowe. Główka czosnku zawiera ok. 200 aktywnych biologicznie składników.
Swoje właściwości antyrakowe czosnek zawdzięcza m.in. siarce, glutationowi i cysteinie. To silne przeciwutleniacze, hamujące proces rozwoju już istniejących guzów i zapobiegające tworzeniu się nowych. Z kolei allicyna wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwwirusowe i antynowotworowe.
Regularne spożywanie czosnku jest bardzo istotne z punktu widzenia profilaktyki nowotworowej. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały, że kobiety, które jadły czosnek co najmniej raz w tygodniu były o połowę mniej narażone na raka jelita grubego niż panie, które tego nie robiły.
Z kolei z przeglądu badań prowadzonych do 2000 roku wynika, że osoby jedzące regularnie czosnek są aż o 2/3 mniej narażone na ten typ nowotworu od osób, które nie jedzą go wcale.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Objawy przypominają grypę. Choroba jest niuleczalna
Jabłko
Lubisz jabłka? To dobrze się składa. Jedz je regularnie. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Te owoce to nie tylko źródło witaminy C i błonnika. Są także bogactwem flawonoidów, naturalnych antyoksydantów. Ich działanie przeszkadza w postawaniu komórek nowotworowych i mnożeniu się ich. Regularne spożywanie jabłek obniża ryzyko choroby. Dowiedli tego eksperci z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Warzywa kapustne
Warzywa kapustne mają korzystny wpływ na cały organizm. Zawierają m.in. błonnik, dzięki czemu usprawniają proces trawienia i poprawiają pracę jelita grubego.
Naukowcy z brytyjskiego Medical Research Council twierdzą, że zawarty w warzywach kapustnych (brukselka, brokuły, kapusta i inne) sulforafan także wykazuje działanie ochronne. Substancja zmniejsza ryzyko raka okrężnicy.
Podobne właściwości wykazują także glukozynolaty, czyli związki glikozydowe, w których skład wchodzi siarka. W organizmie mogą one przekształcić się w izotiocyjany czy olejki gorczyczne, które również zmniejszają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy i odbytu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Po jedzeniu boli cię głowa? Znamy winowajcę
Marchewka
Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Niestety, często nie doceniamy jej właściwości.
Tymczasem beta-karoten zawarty w marchwi i innych warzywach o pomarańczowym miąższu (np. dynia i batat) wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka.
Korzeń marchewki zawiera także witaminę B6, która wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe.
Zobacz także: Co robić, żeby nie zachorować na alzheimera?