Warzywa kapustne w diecie człowieka

Racjonalny sposób żywienia powinien charakteryzować się dużą zawartością warzyw w diecie. Ze względu na obfitość prozdrowotnych składników warto poświęcić chwilę uwagi warzywom kapustnym. Do tej rodziny warzyw należą przede wszystkim: kapusta włoska, pekińska, chińska, głowiasta biała i czerwona, brokuły, brukselka, kalafior i kalarepa. Wspólną ich cechą jest niska kaloryczność wynikająca z niewielkiej zawartości tłuszczów i węglowodanów. Najbogatszym w składniki mineralne i witaminy wydaje się wciąż niedoceniany i tak rzadko w naszej kuchni obecny jarmuż. 100 gramów tego produktu zawiera między innymi: 530 mg potasu (11 proc. dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka), 150 mg wapnia (15 proc.), 1,7 mg żelaza (15 proc.), 892 μg witaminy A (100 proc.), 120 mg witaminy C (ponad 100 proc.).

Warzywa kapustne w diecie człowiekaWarzywa kapustne w diecie człowieka

Właściwości warzyw kapustnych

Warzywa kapustne są także bogate w karotenoidy – naturalny barwnik roślinny. Związki te wykazują szerokie spektrum dobroczynnego oddziaływania na organizm człowieka. Należy wymienić tu głównie: obniżanie poziomu cholesterolu całkowitego, a zarazem podwyższanie dobrego cholesterolu, wspomaganie działania układu immunologicznego, zapobieganie powstawaniu nowotworów.

Brokuły czy kapusta są dobrym źródłem witaminy K, która odgrywa ważną rolę w procesach krzepnięcia krwi. Dlatego też wśród osób stosujących leki przeciwzakrzepowe, np. acenokumarol, zaleca się ograniczanie spożywania tej grupy warzyw.

Kapusta biała, włoska, a przede wszystkim pekińska bogate są w witaminę E. W 100 gramach produktu znajduje się ok. 2 mg tej witaminy (ok. 15 proc. dziennego zapotrzebowania). Jej głównym zadaniem jest ochrona naszych komórek przed utlenianiem, które może prowadzić do powstawania zmian nowotworowych.

Ponadto, jak już wspomniano w przypadku jarmużu, warzywa kapustne obfitują w witaminę C. Jest ona nam niezbędna do produkcji kolagenu. Dodatkowo pomaga zwalczać infekcje, usprawnia wchłanianie żelaza, a także wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Narażeni na niedobór tej witaminy są przede wszystkim reumatycy, palacze, osoby zmagające się często ze stresem.

Warzywa kapustne w profilaktyce nowotworów

Jednak z żywieniowego punktu widzenia warzywa kapustne są postrzegane przede wszystkim jako produkty o dużym znaczeniu w profilaktyce nowotworowej. Właściwości antykancerogennych nabierają ze względu na występujące w nich związki zwane glukozynolanami. Przeprowadzone badania  dowiodły, że substancje te prowadzą do hamowania podziałów komórek nowotworowych, a także przyspieszania śmierci komórek zawierających uszkodzone DNA. Według naukowych doniesień, spożycie warzyw kapustnych co najmniej raz w tygodniu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka powstania raka prostaty o ok. 40 proc.

Na co uważać spożywając warzywa kapustne?

Należy jednak pamiętać, że nadmierne spożycie produktów bogatych we wspomniane glukozynolany może wywołać niekorzystne działanie wolotwórcze. Zbyt wysoka podaż tych substancji powoduje hamowanie produkcji hormonu ‒ tyroksyny. Następstwem tego jest nadaktywność tyrotropowej przysadki mózgowej i w konsekwencji powstanie wola.

Ponadto warzywa kapustne wykazują działanie wzdymające. Z tego też powodu zaleca się ograniczenie lub wyeliminowanie tych produktów z diety u osób cierpiących przede wszystkim na choroby układu pokarmowego. Biorąc pod uwagę wszystkie wspomniane powyżej aspekty, należy również i w przypadku warzyw zachować umiar w jedzeniu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka