Wegańskie burgery nie są zdrowe. Naukowcy ostrzegają
Dieta wegańska jest coraz bardziej popularna. Zyskuje zwolenników nie tylko ze względu na dobro zwierząt. Wiele osób sądzi, że jest to zdrowszy rodzaj żywienia. Są w błędzie. Nowe badania wykazały, że wegańskie burgery mogą być bardzo szkodliwe.
1. Wegańskie burgery to żywność przetworzona
Wegańskie burgery są wprawdzie bez mięsa, ale nie jest to dobra alternatywa, jeśli chodzi o jakość żywienia. Naukowcy mówią wyraźnie: nie dajcie się zwieść "aureoli zdrowia" wokół jedzenia, które ma pochodzenie roślinne. Burgery wegańskie to bardzo przetworzone produkty, które mogą szkodzić zdrowiu.
Wegańskie burgery lub paszteciki "udające" smakiem i konsystencją mięso, to wyjście naprzeciw oczekiwaniom zarówno osób mięsożernych, jak i wegetarian. Można znaleźć takie produkty w wegańskich sklepach i restauracjach.
Dietetycy i badacze zauważają, że wielu osobom wydaje się, iż rezygnując z mięsa i przechodząc na wegańskie burgery zmniejszają ryzyko doświadczania dolegliwości, które mogą być powodowane jedzeniem mięsa. W rzeczywistości weganie też mogą zatruwać organizm niekoniecznie zdrowymi składnikami posiłków.
W National Institutes of Health zauważono, że przetworzona żywność, a za taką trzeba uznać wegańskie burgery, może skutkować zwiększeniem masy ciała. Efektem spożywania mogą być też inne powikłania, jak choroby nerek, cukrzyca, choroby serca i układu krążenia.
Badacze podkreślają, że produkty pochodzenia roślinnego, wcale nie muszą być zdrowe, tylko dlatego, że są bez mięsa. Naukowcy i dietetycy zwracają uwagę, że frytki to przecież wegańska żywność.
Wegański burger (w tym przypadku przebadano produkt marki Beyond Meat) to zdaniem specjalistów 990 kcal, 63,9 g tłuszczu i 1530 mg sodu. Technicznie rzecz biorąc, chociaż jest to roślinna żywność, nadal jest to żywność przetworzona. Wnioski? Burger białkowy z proszku wcale nie jest zrowszą alternatywą dla mięsa.
Michael Rogers z University of Guelph, zauważa niepokojący trend: spożywanie żywności wegańskiej powoduje, że skala spożywania żywności przetworzonej rośnie. Specjalista zwraca uwagę, że dla osoby która zwykle je mięsne burgery, "mniejszym złem" jest sięganie po wege-burgera, gdyż czerwone mięso może zwiększać ryzyko nowotworów m.in. jelit.
Ale jeśli weganin zaczyna się objadać wegańskimi burgerami, to znak, że idzie w złym kierunku. Takie danie nie powinno być stałym elementem kuchni, ani mięsożerców, ani wegan czy wegetarian.
Według Health Canada 113 g wołowiny w mięsnym burgerze to ok. 292 kcal, 16,5 g tłuszczu, 105 mg sodu i 33 g białka. Wegański burger w 113 g ma 165 kcal, ale zarazem to aż 602,4 mg sodu, 18 g białka i 9 g tłuszczu.
Michael Rogers z University of Guelph podkreśla, że kojarzenie żywności wegańskiej ze zdrowiem to niepokojący trend skutkujący zwiększonym spożywaniem żywności przetworzonej. Fundacja Heart and Stroke podaje, że za żywność przetworzoną można uznawać każy produkt, który przechodzi przez procesy przekształcania, formowania, mielenia, wytłaczania itd. Wymienia się tu m.in. nuggetsy i płatki śniadaniowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl