Właściwości gorzkiego melona
Gorzki melon zawiera wiele składników odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie. Najbardziej znane właściwości zdrowotne to pomoc w kontrolowaniu cukrzycy oraz poprawa zdrowia układu oddechowego i odpornościowego. Co więcej, gorzki melon ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i antywirusowe.
Dobry wybór dla diabetyków
Gorzki melon jest z kilku powodów jednym z najlepszych owoców dla osób cierpiących na cukrzycę. Przede wszystkim zawiera znaczne ilości peptydów, które przypominają insulinę, oraz alkaloidów. Składniki te aktywnie wpływają na poziom cukru we krwi, zmniejszając go. Gorzki melon pomaga też regulować metabolizm, co zapobiega nagłym skokom czy spadkom cukru.
Zdrowie układu odpornościowego
Gorzki melon to źródło wielu antyoksydantów, które sprawiają, że jest on potężną bronią w walce z wieloma przypadłościami. Antyoksydanty przeciwdziałają wolnym rodnikom – niebezpiecznym związkom wywołującym choroby. Włączając go do diety, możemy znacznie zmniejszyć ryzyko poważnych problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca, nerek czy wątroby, bo tam najczęściej oddziałują wolne rodniki.
Korzystny wpływ na układ oddechowy
Gorzki melon łagodzi objawy przypadłości układu oddechowego, np. astmy, kataru siennego czy zapalenia oskrzeli. Właściwości przeciwzapalne, antywirusowe czy antyhistaminowe sprawiają, że owoc idealnie wspomaga zdrowie układu oddechowego. Zaleca się jedzenie go przed snem, dzięki czemu objawy zostaną złagodzone i pozwolą spać spokojnie.
Infekcje grzybicze
Gorzki melon świetnie rozprawia się z wieloma infekcjami grzybiczymi oraz pomaga pozbyć się toksyn z krwiobiegu. Owoc jest przydatny w leczeniu grzybicy skóry i łuszczycy, a dzięki właściwościom przeciwzapalnym łagodzi swędzenie, które często towarzyszy tym dolegliwościom.